Линейки прибират по левче на километър от болниците
Автор: Екип Varna24.bg 10:16 / 03.04.2011Коментари ()1104
© Varna24.bg
По левче на километър ще се бъркат лечебните заведения, които трябва да транспортират пациентите си в друго заведение, но ползват линейките на "Бърза помощ".

Доскоро "услугата" оставаше за сметка на спешните коли, но с новите правила, въведени от края на март от здравното министерство, безплатните курсове остават в миналото.

"До момента нито едно лечебно заведение не се е наложило да ползва нашите услуги, тъй като по-големите болници имат собствени санитарни автомобили", коментира шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Мая Рашева.

Според специалистите новите правила ще ударят по и без това изтънелите бюджети на лечебните заведения, които не разполагат със собствени линейки. В черния списък за допълнителни харчове вероятно ще влязат и болниците от общините в областта.

Според изискванията на министерството линейките трябва да стигнат до спешния пациент до 20-ата минута. Това обаче се отнася не за 100% от жителите на Варненски регион, а за минимум 85% от тях. "Като цяло нашите филиали успяват да отговорят на този критерий. Изключение правят Вълчи дол и Бяла, където има много селца с малко жители и много лоши пътища, затрудняващи достъпа", коментира д-р Мая Рашева. За да се съкрати времето за пристигане на санитарните автомобили, "Бърза помощ" кандидатства пред здравното министерство за допълнителна линейка с екип. Ако молбата бъде удовлетворена, новата придобивка ще бъде изпратена да дежури в Аксаково. Така тя ще обслужва и нуждаещите се граждани във "Владиславово", тъй като от общината до района разстоянието е по-малко, отколкото от центъра на Варна до крайния квартал.

"Дори и да ни отпуснат допълнителен щат, въпросът е кого ще назначим, тъй като заплатите при нас са непривлекателни", допълни управителката. Към момента в региона има 20 незаети позиции.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Lineiki-pribirat-po-levche-na-kilometur-ot-bolnicite-243319
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.