Спасиха пенсионери от "пропадащ" блок
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 04.04.2011Коментари ()1628
© Varna24.bg
"Блокът ни пропада. За 2 дни цепнатината пред входа ни стана дълбока 2 метра. Идват тук от общината, оглеждат се, а ние чакаме действия. Страх ни е да не паднем." С тези думи ни посреща домоуправителят на бл. 15 на ул. "Дрин" Веско Вълканов. Той подел инициативата да спасява блока. Забелязал, че преди няколко дни точно пред входа им се появила пукнатина. Със всеки изминат ден тя ставала все по-голяма. Така за 2-3 дни, по думите на Веско, цепнатината достигнала 3 метра ширина и 2 дълбочина.

"Мястото е песъчливо и вече се е образувала дупка. Като голяма хралупа стана. Тук основно живеят пенсионери. Затова аз като домоуправител съм се заел да се занимавам със случая. Тази дупка е опасна за възрастните хора, които могат да паднат, както и за гражданите, които вървят по тротоара. Всички сме притеснени", продължи да реди Веско.
Само при едно малко невнимание и вървящите спокойно по тротоара варненци могат да попаднат в дупката.
Според Веско точно до стената на блока почвата е песъчлива и също е започнала да се сляга.

Това още повече притеснило стотината души, които живеят в блока. От кметство "Одесос" направили проверка. Загрижени варненци дори забили щора в дупката, която да сигнализира за пропадането. Най-опасно обаче било вечерта, когато цепнатината в земята не се виждала.

Във входа дори се носели слухове, че под блока извирала вода. В края на миналата седмица обаче проблемът на стотината живеещи в блока, предимно пенсионери, бе решен само за ден. За драмата им шефът на общинска дирекция "Гражданска защита" Купен Пашов сигнализирал Стоян Димитров от общинската дирекция по инженерна инфраструктура. Той, от своя страна, информирал водното дружество във Варна.

При проверка на екипи на ВиК се оказало, че има проблем с отводняването на канализационната шахта. В района на пропадането била заустена канализацията на съседен блок. Затова се появила и цепнатината. Дупката е запълнена, а гражданите от блок 15 успокоени, че няма да остана без жилища.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Spasiha-pensioneri-ot-propadasht-blok-243443
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.