Артисти създават среда за артисти на фестивал в Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 13:27 / 12.04.2011Коментари ()557
Организаторите на фестивала "В Двореца" отново разчупват границите и отправят поредното предизвикателство към любителите на киното, фестивалния живот и изкуството.

Този път млади артисти от България, Европа и Азия ще разчупят традиционното разбиране за изкуство и дизайн и ще превърнат Балчик в своеобразна сцена за "гастролиращи" арт концепции - светлинни и обемни инсталации, редизайн на пространства, street art.

Целта на този културен проект е да се създаде артистично пространство за провеждането на фестивала за късометражно кино и да се демонстрират възможностите на изкуство да взаимодейства с градска среда.

Проектът включва следните дейности:
Временна промяна на градска среда - млади дизайнери и архитекти използват стари материали и предмети, излезли от употреба (лодки, училищни чинове, елементи от бракувани метални и дървени предмети и съоръжения, археологични находки) като суровина за изграждане на функционални и съвременни обемни инсталации.

Усвояване на нетрадиционни пространства като среда за изкуство - рисунки на открито са експонирани в паркове, алеи, пешеходни зони и тротоари. Този акт показва добрите практики и възможности, които street art предоставя за облагородяване на пространства и развитие на креативността и ангажираността у младите. Това ще провокира творческата отговорност на българските артисти, пораждайки обществена дискусия относно ролята и мястото на новото изкуство.
Редизайн на училищни чинове - младежи от художествени училища и студенти от академиите по изкуства ще изрисуват и тунинговат с фестивални тематики стари чинове. След фестивала "В Двореца" организаторите ще върнат артистично реновираните чинове на балчишките училища, запознавайки учениците с възможностите, тенденциите и приложната функционалност на съвременното изкуство, сътворено от техни връстници.За пръв път артисти създават среда за артисти. Над 50 дизайнери, архитекти, художници, сценографи, моделиери, студенти, ученици и доброволци от България, Грузия, Йордания, Русия, Франция, Хърватска ще установят творческа комуникация с артисти от цял свят и от други сфери на изкуството като кино и музика.

Проектът ще бъде осъществен в тясно сътрудничество с Община Балчик и Държавен Културен Институт "Културен Център Двореца", под наблюдението и в досег с ботаническата градина на Софийски Университет "Св. Климент Охридски".



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Artisti-suzdavat-sreda-za-artisti-na-festival-v-Balchik-246137
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.