Кръжокът по национална шевица "Райна Княгиня" отбелязва юбилей
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 12.04.2011Коментари ()1497
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Христо Ботев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С тържествен концерт и изложба ще отбележи своя 45-годишен юбилей Кръжока по национална шевица "Райна Княгиня" в район Аспарухово.

Дълъг и изпълнен с постижения и награди е изминатия път от колектива по национална шевица. Кръжокът е учреден през 1966г. от Управителния съвет на читалището, а участват 15 жени, като работят през малкото си свободно време. Освен българска шевица, жените изучават и художествена бродерия, апликация, плетива и кулинарно изкуство. Осъществяват се контакти с жени от други селища на страната, с ученички от училищата в района, а в ОУ "Христо Ботев" се създава кръжок за деца.

През 1971 на Националния събор в Копривщица колективът получава сребърен медал, а ръководителката звание "Майстор на българската шевица". На V-ти Фестивал на художествената самодейност стават носители на лауреатско звание и златен медал. На VІ-ти републикански фестивал - златен медал и звание - "Представителен". Три жени от колектива получават златни отличия, четири сребърни, три бронзови и десет самодейки- грамоти. 1982г. - Златен плакет от Център за художествена самодейност - София за художествен ръководител Милка Пенчева. През този период със свои експонати колективът участва в изложби, уредени във Франция, Германия, Унгария, Чехия, Русия, Канада, Гърция, Турция, и Охрид.

През 1987г. участват в VІІ Републикански фестивал на художествената самодейност и отново златни медали, съпроводени с 10-дневна изложба в гр. Рощок.
От 1991г., въпреки новите реалности, колективът работи все така активно и гостува по села и градове - Русе, Бяла, Провадия, Видин, Елена, Котел, Копривщица, Шумен, Преслав, Девня, а също и с над 10 изложби във Варна.
През 2003г. с помощта на Община Варна и читалище Просвета Милка Пенчева издава книга "Шевиците на Милка Пенчева", която става настолна книга на жените от кръжока, които вече са повече от 60.

От 2004 г. колективът и нейният ръководител стават членове на клуба Приятели на гоблена и българската шевица - София, като всяка година участват на изложби в Руския център в столицата и се класират на призови места.

Събитието ще се проведе на 13 април 2011г. от 15:00 часа в Концертната зала на "Младежки дом" - Варна.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Kruzhokut-po-nacionalna-shevica-Raina-Knyaginya-otbelyazva-yubilei-246205
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.