Пръст от Варна е летяла в Космоса
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 12.04.2011Коментари ()1305
©
Малка частица от Варна е летяла в Космоса. Това каза проф. Борис Бонев председател на Сдружение "Българска аерокосмическа асоциация". Той обясни, че съвсем малка част (пръст) от Варна е полетяла в космоса заедно с космонавта Александър Александров през 1988 година. Тогава дубльора на Александров, космонавта Красимир Стоянов, който е от Варна му е дал тази частица от града. "Ние за това взехме тази реликва пръст от братската могила във Варна, поставена беше в специален съд и летя в космоса и на станция МИР", каза още Бонев.

Той посочи, че България е имала моменти, в които е била сред държавите с най-развита космонавтика в света, като подчерта, че много малко са държавите с размерите на България, които биха могли да се похвалят, че са пратили в космоса двама космонавти. Професор Бонев, който дълги години е бил на чело на родната космонавтика не скри, че в днешно време нещата са много по-различни. Той обаче отбеляза, че България е дала изключителни авиатори, като едно от най-големите имена е това на Асен Йорданов. Той е инженер и авиатор със световна известност.

"Йорданов е смятан за основател на авиоинженерството в България и има съществени приноси в развитието на американската авиация", каза специалистът по космонавтика. Бонев посочи още, че Йорданов залив на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Асен Йорданов. Председателя Сдружение "Българска аерокосмическа асоциация" заяви, че е имал възможност да се запознае и с Нийл Амстронг и по време на краткия им разговор е станало ясно, че първия човек стъпил на Луната се обучавал по учебници написани именно от Асен Йорданов. "Много са българските имена и родните постижения, които са дали толкова много на днешната космонавтика, че цял ден няма да ми стигне да ги изреждам", категоричен бе проф. Борис Бонев. В заключение той заяви, че надеждата му е бъдещото поколение да бъде толкова прогресивно и да даде още повече на света и на космонавтиката, защото човечеството тепърва започва да опознава космоса.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Prust-ot-Varna-e-letyala-v-Kosmosa-246249
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.