Трябва да се храним бавно – мозъкът има нужда от 20 минути, за да регистрира, че сме сити | ||||||
| ||||||
Възможно ли е да постигнем желаното тегло, без да броим калории? - Фокус върху качеството, а не върху количеството Не всички калории са равни. 500 калории от пълнозърнести храни, зеленчуци и протеини засищат по-добре и имат различен ефект върху метаболизма в сравнение с 500 калории от захарни изделия или пържени храни, пише Puls.bg. Избирайки цели, минимално обработени храни, можем да се чувстваме сити за по-дълго и естествено да ядем по-малко. Какво да правим? – Да заложим на богати на фибри храни като зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти и бобови култури; – Да включим качествени протеини – риба, яйца, пилешко месо, тофу, кисело мляко; – Да избягваме силно преработени продукти, които съдържат скрити захари и нездравословни мазнини. Яж, когато си гладен, спри, когато си сит Често ядем не защото сме гладни, а защото е време за хранене, от скука или по навик. Ако се научим да разпознаваме сигналите на тялото, можем да избегнем несъзнателното преяждане. Трябва да се храним бавно – мозъкът има нужда от 20 минути, за да регистрира, че сме сити. Да разпознаваме разликата между истински глад и емоционален глад (стрес, скука, навик). Да използваме скалата на глада от 1 до 10 – започвай да ядеш, когато си на 3–4 (лека глад), и спирай, когато си на 6–7 (достатъчно сит). Проучвания показват, че хората, които консумират повече преработени храни, несъзнателно ядат повече калории. Те често съдържат добавени захари, трансмазнини и изкуствени овкусители, които стимулират апетита. Какво да правим? – Да четем етикетите и да избираме храни с минимални съставки; – Да готвим у дома – така контролираме какво има в храната ни; – Да намалим газираните напитки, пакетираните сладкиши и фастфуд. Вместо да се ограничаваме, трябва да напълним чинията си с обемна храна, която е нискокалорична, но богата на хранителни вещества. Зеленчуците, супите, бульоните и салатите заемат повече място в стомаха и дават усещане за ситост. Други хитрини – Да започнем храненията със салата или супа – така ще ядем по-малко от основното; – Да добавяме зеленчуци към всяко ястие – увеличават обема без много калории; – Да използваме по-малки чинии – визуално създават усещане за по-голяма порция; – Интервалното гладуване (intermittent fasting) набира популярност, защото помага на хората да ядат по-малко, без да броят калории. Ако ограничим храненията в определен прозорец от време (например 8 часа), естествено приемаме по-малко храна; – Избери 12-часов (12:12) или 8-часов (16:8) прозорец за хранене; – Пропускай ненужните закуски, особено вечер; – Слушай тялото си – ако не си гладен сутрин, не се насилвай да ядеш. Отслабването не е задължително да включва мания по калориите. Ако заложим на качествени храни, слушаме тялото си и избягваме ултрапреработени продукти, можем да постигнем резултати по естествен начин. В крайна сметка устойчивото отслабване не е въпрос на точни цифри, а на добри хранителни навици. |