Хлебопроизводителите във Варна предпазливи по отношение на БДС
Автор: Екип Varna24.bg 15:45 / 15.04.2011Коментари ()650
© Impact Press Group
Хлебопроизводителите във Варна са много предпазливи по отношение на БДС. Това каза Иво Бонев, председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Иво Бонев коментира, че предпазливостта на бранша се диктува от множество проверки за този тип продукти, а до голяма степен и поради липсата на качествени суровини с които да бъде произведен. Бонев припомни, че в момента пшеницата е почти изчерпана, а тази година хлебната е пшеница е била сравнително малко като количество, съответно липсва и предлагане на качествено брашно.

"Неминуемо е появяването на този стандарт на пазара и той е позакъснял. Радостна е все пак неговата поява", посочи Бонев и добави, че подобен хляб на пазара не липсва от години, но той не е заводски. Председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна поясни, че Българският държавен стандарт не е задължителен и касае единствено производителите на заводски хляб. Във Варна има около 7-8 такива производители и засега нито един от тях не е заявил желание да работи по този стандарт. Той разясни, че в хляба по стандарт ще се съдържа само брашно, мая и вода. Законът позволява допускането на технологични добавки при необходимост в хляба. Добавките не са вредни или отровни, а брашното трябва да е произведено от качествена пшеница, неподлагана на генетични модификации.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Hleboproizvoditelite-vuv-Varna-predpazlivi-po-otnoshenie-na-BDS-247191
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.