© Impact Press Group | | Хлебопроизводителите във Варна са много предпазливи по отношение на БДС. Това каза Иво Бонев, председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Иво Бонев коментира, че предпазливостта на бранша се диктува от множество проверки за този тип продукти, а до голяма степен и поради липсата на качествени суровини с които да бъде произведен. Бонев припомни, че в момента пшеницата е почти изчерпана, а тази година хлебната е пшеница е била сравнително малко като количество, съответно липсва и предлагане на качествено брашно.
"Неминуемо е появяването на този стандарт на пазара и той е позакъснял. Радостна е все пак неговата поява", посочи Бонев и добави, че подобен хляб на пазара не липсва от години, но той не е заводски. Председател на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна поясни, че Българският държавен стандарт не е задължителен и касае единствено производителите на заводски хляб. Във Варна има около 7-8 такива производители и засега нито един от тях не е заявил желание да работи по този стандарт. Той разясни, че в хляба по стандарт ще се съдържа само брашно, мая и вода. Законът позволява допускането на технологични добавки при необходимост в хляба. Добавките не са вредни или отровни, а брашното трябва да е произведено от качествена пшеница, неподлагана на генетични модификации.
Източник: Радио "Фокус" |