Лек спад на цената на агнешкото във Варна, в страната цената му расте
Автор: Екип Varna24.bg 16:47 / 15.04.2011Коментари ()702
© Varna24.bg
Снимка Архив
Цените на агнешкото месо на едро, както и на цяло агне за Великден скочиха за последната седмица почти в цялата страна. Изключение прави Варна, където е отчетен незначителен спад (0,3%), а в Кърджали и София цената на едро запазва нивото си от предходната седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Според данните на ведомството цяло агне на едро във Варна се търгува за 13,36 лв./кг кланично тегло, а на дребно - за 13,50 лв./кг.

Въпреки регистрирания спад Варна остава сред градовете с най-високата цена за цяло агне на едро. Пред морската столица са единствено София и Шумен.

Цените на едро на агнешко месо-цяло агне се движат в диапазона от 10,75 до 13,92 лв./кг. Най-евтиното агнешко може да се купи в Кърджали. Най-голямо увеличение на цените на едро на цяло агне се наблюдава в Шумен - с 44,7%, във Враца и Монтана - с 25%, а във Видин - с 19,9%. Поскъпването в останалите области е в рамките между 1,5-11,7%.

В магазинната мрежа на страната цяло агне се предлага на цена на дребно в границите от 11,25 до 14,90 лв./кг кланично тегло. Най-скъпо е агнешкото месо в Силистра, Разград, Ловеч, Търговище, а най-евтино - в Сливен, Кюстендил, Благоевград.

Спрямо предходния период е регистриран ръст на цените на дребно на цяло агне в магазинната мрежа в повечето области - в диапазона от 0,8% в София до 31,6% във Велико Търново и Търговище. В пет области - Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил и Сливен, не е отчетено изменение.

Цените на агнешкия бут и плешката, и на едро и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Lek-spad-na-cenata-na-agneshkoto-vuv-Varna-v-stranata-cenata-mu-raste-247227
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.