Нови методи за ранно откриване на рака на шийката на матката ще въведат във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:06 / 18.04.2011Коментари ()924
©
Поради съвременния по-свободен и динамичен начин на живот младите хора и особено тинейджърите водят по-разкрепостен начин на живот. Честата смяна на половия партньор и разпространението на ЧПВ (човешките папиломни вируси) особено сред бялото население в индустриално развитите страни води често до поява на предракови и ракови изменения на маточната шийка. Най-честите предракови лезии са дисплазия гр.І, дисплазия гр.ІІ и дисплазия гр.ІІІ( съответно CIN I; CIN II и CIN III). Тогава когато тези изменения се хванат рано, тогава и излекуването е почти стопроцентно. Не се стига до радикални хирургически операции, следоперативна лъчетерапия и химиотерапия, всичко това e свързано с намалено качество на живота и възможност от поява на рецидиви и метастази, казва Проф. Д-р Стефан Иванов- Ръководител Катедра по Акушерство и гинекология- МУ-Варна.

Ето защо ранното откриване и скриниране на предраковите и ракови лезии на шийката на матката е толкова важно за всяка една жена. Методите, които се използват са: колпоскопия( оглед на маточната шийка със специален апарат); цитологичен метод- чрез цитонамазки и вземане на парченце от маточната шийка(биопсия).

Основен метод е цитологичният метод въведен от Жорж Папаниколау като се откриват- 5 цитологични групи. Прави се веднъж годишно.

Напоследък в англосаксонските страни и страните от Западна Европа се въведе нов, по-ефикасен и по-добър цитологичен метод( LBC- liquid based cytology). Той беше въведен за първи път в практиката от фирмата (СУТУС-САЩ). Авторът има личен много добър опит с тази методика` от Австралия-гр. Сидни( Раковия Гинекологичен Център)- където работи 1 година.

Новият метод( THIN PREP PAP TEST) е с 25-30% по-ефикасен, може да се прави на 2-3 години веднъж и стойността на изследването е съпоставима със стойността на конвенционалния цитологичен метод по Папаниколау.
До края на април ще бъде въведен и в България-Медицински университет- гр. Варна- СБАГАЛ-ЕООД" Проф. Д-р Д.Стаматов".
Така това много често онкологично страдание ще бъде откривано рано и лекувано с голям успех. По този начин ще бъдат спасени много човешки животи, а българската жена заслужава това, завършва Проф. Д-р Стефан Иванов- Ръководител Катедра по Акушерство и гинекология- МУ-Варна.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Novi-metodi-za-ranno-otkrivane-na-raka-na-shiikata-na-matkata-shte-vuvedat-vuv-Varna-247687
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.