Даскалите в стрес от ученически шамари
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 20.04.2011Коментари ()873
© Varna24.bg
Снимка Архив
Страхът от шамари тормози най-много българските учители. Това призна вчера шефката на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева по време на конференция за здравето на хората от съсловието. Близо 43% от всичките болести на родното учителство се дължат на стреса, твърди тя. Факторите, които го провокирали обаче се променяли с годините. Докато през 1994 г. специално изследване показало, че хората се страхуват най-много да не загубят работата си и от малката си заплата, то сега на първо място ги мъчи агресията и насилието в училище. Това са новите кошмари на днешните педагози.

Синдикатът направил и специално изследване, което показало, че около 8% от всички обичайни заболявания на педагозите се дължат на стреса, провокиран само от насилието. Учителите го изпитват на гърба си от страна на родители, от ученици, от директорите и от други субективни фактори, твърди синдикалистката. Безкрайният стрес според нея превръща нервната система на учителите в особено лабилна.

Заради него всеки четвърти преподавател получава психо-соматично заболяване, обяви и проф. Невена Цачева от катедрата по трудова медицина в Медицинския университет-София. Според проучване на Главна инспекция по труда от общо 21 изследвани професии учителската е с най-висок риск за здравето.

"Болестите от нерви" като неврози, различните увреждания на периферната нервна система, както и депресиите са обичайните диагнози за дългогодишните педагози.

Граничните състояние между неврологията и психичното здраве като мигрени, мениеров синдром и др. са масово разпространени между тях, смята проф. Цачева.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров към 35% от учителите имат и различни заболявания на храносмилателната система. Язви, тежки колити и гастрити мъчат повечето от тях и всички тези оплаквания вече минават за болести на самата професия.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Daskalite-v-stres-ot-uchenicheski-shamari-248328
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.