Тройна комисия забърка нова каша с бараките
Автор: Екип Varna24.bg 12:25 / 20.04.2011Коментари ()971
© Varna24.bg
Няколко месеца преди края на мандата си общинският съвет се захвана да прекроява наредбата за разполагане на временни търговски обекти. Идеята за това е на бизнесмена Красимир Узунов. Усилията на местните парламентаристи са насочени към уеднаквяването на външния вид на бараките, удължаването на срока за разполагането им на три години и ограничаването на стоките и услугите, които могат да се предлагат в тях. На специално съвместно заседание на правната, архитектурната и търговската комисии към съвета обаче стана ясно, че предложеното на хартия се сблъсква с реалната ситуация.

Шефът на отдела, контролиращ търговията, Иван Иванов отбеляза, че уеднаквяването на бараките означава смяната на вече съществуващите, което ще иска инвестиции от ползвателите им. Те обаче едва ли ще могат да си ги върнат за година, за колкото е разрешителното за ползване. Затова съветниците решиха договорите да станат тригодишни. По този начин те реанимираха едно от вечните предизборни обещания, давани пред търговците.

След сериозна дискусия беше решено, че обменни бюра и игрални зали не могат да се помещават в преместваеми обекти. Шефът на правната комисия Пламен Пенев от ГЕРБ обаче коментира, че това правило трудно ще се приложи на практика. 

В хода на обсъждането съветниците коригираха предложение, което за малко да забрани тото пунктовете, освен тези, които са с постоянен статут. В крайна сметка тройната комисия се разпадна поради липса на кворум, като остави финала на дебата по наредбата за майската сесия на ОбС. Преди края й си тръгна и вносителят на проекта Красимир Узунов, явно досаден от диалога.

Забрана на търговията с дини, тикви и дърва по общинските площи, каквито са тротоарите и градинките, бе едно от предложенията в бъдещата наредба. Първоначално под запор беше поставено и разпъването на мартеници, коледни и великденски стоки, както и витрините с безалкохолни напитки и сладолед. Самият вносител на промените Красимир Узунов обаче се отрече от първата част на идеята си, включваща големите празници. Иван Недялков от ДПС пък допълни, че сезонните обекти от втория вид също са нужни. Това накара съветникът от "Лидер" да поиска полусериозно да се остави в наредбата и продажбата на дърва, защото той също си ги купувал от улицата. Тонът му бе подет от Веселин Марешки, който пък бил привърженик на летните камари с дини. "Само тях, пъпешите ги забраняваме!", добави през смях той. Това обаче не беше единственият абсурден момент в дебата. Може би най-странното предложение дойде от Орлин Симеонов от ГЕРБ, според когото правото за разполагане на барака трябва да се наследява в случай на смърт на ползвателя. Идеята беше единодушно отхвърлена от колегите му.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Troina-komisiya-zaburka-nova-kasha-s-barakite-248396
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.