Хлебарите във Варна много предпазливи относно новия стандарт
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 27.04.2011Коментари ()690
© Impact Press Group
Най-вероятната спирачка пред варненските заводи да произвеждат хляб "България" са непрестанните проверки от инспектори, по-големите разходи и некачественото брашно.

"Водил съм разговори с индустриалните производители. Всички проявяват интерес, но никой не е категоричен, че ще прави хляб по стандарт", каза шефът на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Иво Бонев. По думите му хлебарите във Варна са много предпазливи. Те първо били притеснени от фалстарта на колегите си от месарския бранш за стандарта "Стара планина". На второ място производителите на самуни осъзнавали липсата на качествено брашно. Преди нова реколта обикновено оставало най-некачественото. Освен това всеки хлебар, произвеждащ по стандарт, трябвало да плати такса - лого. Според Бонев потреблението на самуни "България" ще бъде между 10 и 15 %.

Шефът на хлебопроизводителите коментира и цената на насъщния по стандарт - 0,95 лв. за 650 грама. Точно толкова струва и останалият хляб, който се предлага по магазините. Нормално било цената да бъде еднаква. Причината е, че в единия се влага само брашно, мая, по-малко сол и вода. В другия обаче има и подобрители и оцветители, които също вдигат цената. Технологията и на двата вида е една и съща. Единствената разлика била в заплащането за логото, което носят изделията, защото е интелектуална собственост. Таксата обаче не била висока, така че нямало основателна причина за по-висока цена на хляб "България".

Разликата с месарския бранш и по-скъпите месни продукти с марка "Стара планина" била, че тези производители спрели соята, което допълнително вдигнало цената.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Hlebarite-vuv-Varna-mnogo-predpazlivi-otnosno-noviya-standart-249912
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.