За 83 дни укрепват свлачището на ул. "Девня"
Автор: Екип Varna24.bg 08:14 / 28.04.2011Коментари ()1129
© Impact Press Group
По изключително ефикасен и екологично чист метод ще бъде укрепено свлачището на улица "Девня" във Варна. Вчера кметът Кирил Йорданов посети 450-метровия участък, на който ще бъдат поставени така наречените габиони - метални кошници, пълни с камъни. Те ще са разположени стъпаловидно, на половин метър един от друг, което ще осигури максимална стабилност и издържливост на конструкцията.

До година след монтирането им, габионите ще се самоозеленят, разказа инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна. Проектът е на стойност 1,1 млн лева, от които 100 хиляди лева са съфинансиране от общината, а останалите са по оперативна програма "Регионално развитие". Очаква се монтажът на габионите да завърши след 83 дни.

5 незаконни постройки на цигански семейства трябваше да бъдат премахнати в края на февруари, за да започне реализацията на проекта. Веднага щом бараките бяха съборени, обитателите им се преместиха от другата страна на крайезерния път, който е един от най-натоварените във Варна. На ската над свлачището все още има незаконни паянтови бараки. За да се избегне замърсяване на укрепвания район от техните обитатели, от общината са им осигурили контейнери за смет.

Източник: "Позвънете:ВестникЪт"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-83-dni-ukrepvat-svlachishteto-na-ul-Devnya-250155
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.