РЗОК - Варна с три съвета към здравноосигурените пациенти за празниците
Автор: Екип Varna24.bg 11:32 / 03.05.2011Коментари ()728
© Varna24.bg
Попитайте личния си лекар къде да потърсите неотложна помощ по време на предстоящите празници през май. Всеки общопрактикуващ лекар е задължен да осигури 24-часов достъп до медицинска помощ по време на празници и почивни дни за пациентите си, като сключи договор с дежурни кабинети в медицински или диагностично-консултативни центрове на територията на населеното място. Информация за лечебното заведение, където може да търсите помощ по време на празниците, трябва да има на видно място в амбулаториите на общопрактикуващите лекари.

Не чакайте последния момент, за да получите рецепта за лекарствата, които ползвате по рецептурна книжка. В дежурните кабинети, където ще ви окажат неотложна медицинска помощ при необходимост по време на празниците, не могат да изписват лекарства по здравна каса. Това е задължение на личния лекар.

И третият съвет на здравните експерти в РЗОК - Варна, за предстоящите майски празнични дни е за пътуващите. Не излизайте зад граница без европейска здравноосигурителна карта или временно удостоверение, което я замества. Както е известно, ЕЗОК дава възможност за спешна и неотложна помощ в страните от Европейския съюз, а издаването й става в офисите на фирма "КИМ 2000" във Варна. Временните удостоверения, които заместват ЕЗОК, се издават в РЗОК във Варна срещу копие от личната карта. Техният срок на валидност е два месеца, а издаването им става в рамките на един работен ден.


https://www.varna24.bg/novini/varna/RZOK-Varna-s-tri-suveta-kum-zdravnoosigurenite-pacienti-za-praznicite-251630
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.