Ново "Весело село" до язовир "Цонево" цапа водите на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:07 / 05.05.2011Коментари ()1866
Ново "Весело село" до язовир "Цонево" цапа водите на Варна. Богаташките къщи са на 50 км от морската столица и в непосредствена близост до водоем със статут на резервен за водоснабдяването на града.

В селището край водата почти няма къща на простосмъртен, разказва Васил Илиев, който в далечната 1994 г. купува от девненската "Агрополихим" бившата почивна станция на завода. За далаверата да станеш собственик на държавна земя има цяла схема, а тя се движи от кмета на Дългопол Светльо Якимов, нотариус и адвокат. В компанията на баровците с къщи в самата чашка на язовира, или на три-четири метра от водата, има и бивш съдия, и бивш началник на РПУ от района, изрежда Илиев. Имената, схемата и игрите на групата, която е заграбила незаконно държавна земя с фалшиви нотариални актове, вече са изпратени с писмо до премиера Бойко Борисов.

Схемата на измамата се нарича обстоятелствена проверка.

Харесваш имот, намираш трима свидетели и доверен нотариус. За нула време имотът става собственост на находчивите и с връзки големци и с констативен нотариален акт. Той се съставя не по документи за собственост, а по свидетелски показания на доведените свидетели.

Някои от тарикатите плащат с половината от "реституираното" парче земя на нотариуса или адвоката, който им свири по гайдата. По тази схема са собственици на държавна земя повечето от обитателите в района, а заради имената им и длъжностите им местните са кръстили населеното място "Веселото село" по примера на подобно в Родопите.

Целта на придобиването е препродажба. Сега бившият съдия продава имота си за 60 000 лева, твърди Илиев.

С 5 куб. метра шахта се върти хотелче за 25 души и заведение.

Някои от къщите попадат в първия санитарно-охранителен пояс. Той е с ширина 50 метра и е по цялата обиколка на язовира. На метри от водата някои от къщите на големците приемат гости. Един от комплексите има 25 легла, заведение, а фекалната му шахта е с обем 5 куб. метра. Знаете ли за колко време се пълни толкова малка шахта? - пита Васил Илиев и отговаря. Четирима души за три дни! Като се оттегли водата, се вижда миризливата вадичка да се излива директно в язовира. По-наглите пък направо потапят помпи в шахтата и бълват отпадни води във водата.

Бившето село Дебелец е изселено заради язовира.

Когато започва строителството на язовира, социалистическата власт изселва от района селата Дебелец, Аспарухово и Голямо Делчево. На хората са дадени земи в други райони, а имотите им са платени от държавата. Толкова много се бързало със строителството, казват местни хора, че някои от къщите така и са оставени несъборени под водата. След демокрацията обаче някои от изселените заради язовира решават да реституират. Само че реституцията не може да се изпълни в обект, който не е населено място.

Така с манипулация се пуска списък във вилното селище да има улици, за да могат да се регистрират уж живеещите там целогодишно. Това обаче не са постоянно живеещи, а хижарите на бившите почивни станции на девненските предприятия, разкрива Илиев. Подписката подписват 53-ма души, Илиев също.

Тя обаче е манипулирана. С нея находчивите решават да искат от президента да даде статут на село на бившето Дебелец и президентът издава указ. Подписваха и смятаха, че е списък да дърва за огрев, други - че е списък за реституция на бившите имоти, незасегнати от язовира. След излизането на президентския указ започва и бясна реституция, и бясно строителство само от кръга посветени.

Тук сред едрите собственици е сватът на кмета на Дългопол, който има пет имота. Според Илиев същият има имоти и в друга вилна зона край язовира.

Миналата година следовател Илияна Асенова започва разследване за съставяне на неистински документ ­ подписката. 4 години след събирането на подписите никой не живее постоянно там. Няма нито един човек, който да се е регистрирал. "Има много нови построени къщи, къщи за гости с цел туризъм, има обяви за продажба на имоти и цената на квадратния метър е близка с тази във Варна... Мястото е атрактивно и с оглед на риболов, лов, природата е много красива и установих, че там имат имоти все хора от елита на провадийския край", каза Илиева.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Novo-Veselo-selo-do-yazovir-Conevo-capa-vodite-na-Varna-252224
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.