Махат категоризацията на малките заведения
Автор: Екип Varna24.bg 09:56 / 17.05.2011Коментари ()823
© Varna24.bg
Без звезди ще могат да работят всички кафенета, кръчми и сладкарници, които имат до 12 места. Промяната е заложена в новия закон за туризма, предоставен за обществено обсъждане. Според бранша обаче така потребителите няма да са защитени, защото независимо от броя на масите категорията е гарант за определено качество. Без да се налага да издържат проверка за категория, ще могат да работят и ведомствените заведения независимо от големината им. Така училищни столове, заведения в болници и учреждения ще могат да работят без звезди. Такива няма да се изискват и в къщите за гости, които предлагат домашно приготвена харна само за хората, които нощуват в тях, пише в проекта.

Със закона се дава възможност на хотелите и заведенията, на които предстои планов ремонт или са сезонни, да спрат временно категорията си. Така те няма да дължат туристически данък за периода, в който не работят, обясни зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Звездите на хотелите и големите ресторанти ще трябва да се потвърждават на всеки 5 години, гласят още промените в закона. Още през 2012 г. много хотели и ресторантите ще трябва да потвърдят категорията си. Отсрочка ще има за тези, които са получили звезди през 2006 и 2007 г. Те ще подновят своята категория през 2013 г. Хотелите, категоризирани през 2008-2009 г., ще се борят за ново признание през 2014 г. След това вече ще се спазва новият срок от 5 години. Браншът обаче се противопоставя на идеята една и две звезди да се дават от кметовете, а останалите звезди - от икономическото министерство. Така критериите и възможностите за влияние върху проверяващата комисия ще са различни, смятат от бранша. С новия закон се позволява в 5-звездните хотели да работят 4-звездни ресторанти, и обратното.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Mahat-kategorizaciyata-na-malkite-zavedeniya-255051
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.