Бактерията-убиец взе седма жертва в Германия
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 28.05.2011Коментари ()538
© Varna24.bg
Бактерията ЕХЕК, опасният нов щам на бактерията ешерихия коли (ентерохеморагична ешерихия коли), взе втора жертва в германската провинция Шлезвиг-Холщайн, съобщава ДПА. В четвъртък вечерта в болница в Кил е починала 38-годишна жена от тежки усложнения, свързани с хемолитично-уремичния синдром, съобщи говорител на болницата.

Броят на заразените с агресивния щам в провинция Шлезвиг-Холщайн достигна 248 души, а в цялата страна има още много болни с опасност за живота.

Предполага се, че източник на инфекцията са краставици, внесени от Испания.

Бактерията ешерихия коли живее в храносмилателната система на хората и на
топлокръвните животни. Предаването й на хората става чрез консумиране на заразена храна, чрез сурова кайма, недобре изпечено месо и сурово мляко.

През последните две седмици в Германия беше съобщено за около 400 потвърдени или предполагаеми случаи на заразата с тази бактерия, твърди институтът "Роберт Кох", федералното учреждение, отговарящо за контрола и борбата с болестите.

От тези стотици случаи при над 80 пациенти е бил регистриран хемолитично-уремичен синдром, който може да причини остра бъбречна недостатъчност.

От института "Роберт Кох" посочват, че в миналото в Германия е имало подобни "взривове" на този синдром, но никога за толкова кратко време.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Bakteriyata-ubiec-vze-sedma-zhertva-v-Germaniya-257662
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.