ВМРО – НИЕ стартира подписка за задължително гласуване във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:05 / 06.06.2011Коментари ()709
© Varna24.bg
ВМРО - НИЕ стартира подписка за задължително гласуване във Варна. Това заяви Антон Апостолов председател на градската организация на партията в града. Той уточни, че задължително гласуване има в 19 държави, 5 от които са членки на ЕС. Това са Белгия, Люксембург, Италия, Гърция и Кипър, като там е задължително гласуването за евродепутати. Санкциите са различни, като например в Италия е възможно да не бъде прието дете в детска градина, ако родителите му не са дали гласът си за евродепутат.

В Швейцария гласуването е задължително пък в отделни кантони на страната. Има държави, които са въвели задължителното гласуване за местни, национални или друг вид избори, коментира още Апостолов. Той посочи, като пример Аржентина, Австралия, Чили, Еквадор, Бразилия, Мексико, Перу и Сингапур. Апостолов коментира, че темата с въвеждането на задължително гласуване е поставяна многократно от различни политически партии през годините и то обикновено след като са загубили изборите.

Той посочи НДСВ, които след краха на местните избори през 2007 година са поставили този въпрос, но той не е претърпял развитие. Тогава през юли 40-то Народно събрание е гласувало предложение за въвеждане на задължително гласуване на местните избори, като тогава БСП, ДПС са били против и предложението не е било прието. Един от аргументите по думи на лидера на ВМРО - НИЕ във Варна е да се спре купуването на гласове. Освен това обаче от местната структура имат намерение да инициират и подписка за това право на глас да имат хора само с образователен ценз - поне средно образование. Към момента такава подписка е стартирала и в други градове на страната, като до момента са събрани около 50 000 подписа. От днес подписката започва и във Варна, като хората ще могат да се подписват до края на месец август. Крайната цел е да се съберат около 200 000 подписа, които да бъдат внесени в парламента, за да се разгледа възможността, за задължителното гласуване. В другите градове по думи на Апостолов хората са по-склонни да се подпишат на подписката, касаеща задължителното гласуване.

След около две седмици от партията ще са готови и с кандидат-кмета на ВМРО - НИЕ, както и със списъците с общински съветници.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/VMRO-NIE-startira-podpiska-za-zadulzhitelno-glasuvane-vuv-Varna-260157
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.