Водата във Варна поскъпва с около 5%
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 07.06.2011Коментари ()718
© Varna24.bg
Загубите на вода по водопроводната мрежа на Варненска област се понижават с около 5 % през последната година. Това заяви днес инж. Веселин Русев, директор на ВиК - Варна. По неговите думи, загубите в различните региони на областта варират. Те са от 45 до 65 % в зависимост от населеното място. Загубите в община Девня са 47 %, във вилната зона на Варна около 60 %, а в централна градска част около 65 %.

"Най-големи са загубите в по-големите населени места и особено в град Варна, където потреблението е най-голямо и се отчита повече вода, минала по старите и износени тръби", посочи инж. Русев. В тези загуби са калкулирани всички пасиви от вода - кражби, незаконни включвания във ВиК мрежата, загуби при пренос и др. Веселин Русев посочи, че цената, която ще плащат варненци за вода ще се повиши с около 5 %.

"Ние искахме повишението да е повече, но се разбрахме да не надвишава 5 %", обясни инж. Русев. Той не можа да каже кога се очаква новите цени да влязат в сила защото предстои обществено обсъждане, подготовката на документите и обсъждането на цената на водата с комисарите. По отношение на кражбите на вода, Веселин Русев каза, че проблемите са най-вече с автомивките, които са около 100 във Варна и с градските хотели. "Много от автомивките обявяват, че имат собствен водоизточник, но такъв няма и по този начин отчитат много ниска консумация на вода по водомер. Ние вече сме ги картотекирали и всеки месец следим отчетността", допълни инж. Русев.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vodata-vuv-Varna-poskupva-s-okolo-5-260416
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.