Майки в стрес от опасна пешеходна пътека в "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 05.07.2011Коментари ()1335
© Varna24.bg
Снимка Архив
Майки от "Аспарухово" са в стрес от опасна пешеходна пътека, която се намира до парка във варненския квартал. Въпросната "зебра" е на улицата, която всеки жител на квартала трябва да прекоси, ако иска да стигне до тамошния парк. Участъкът е прав, затова често по него се движат много засилени автомобили, които дори поставените легнали полицаи не могат да възпрат. Ето защо майките се чувствали под постоянна заплаха, докато минават с децата си на път към парка.

Най-често по тази "зебра" пресичат млади жени с колички, за които заплахата е още по-голяма. Причината е, че бутайки количката, те не са достатъчно бързи в случай на заплаха. Възрастните хора, които се движат по-трудно, също минават като на магия през опасното място.

"Шофьорите са изключително нетолерантни. Вместо да намалят преди пешеходната пътека, те като че ли нарочно засилват колата още повече. Аз и много мои познати неведнъж сме се разминавали на косъм от произшествие", коментира варненката Ина Станчева, която често води неколкомесечното си бебе в аспаруховския парк с количката.

Според нея при натоварен трафик човек дълго трябва да стои и да чака някой от шофьорите да направи път. Легналите полицаи никак не спомагали за разрешението на проблема.
"Звънели сме в общината неколкократно. Увериха ни, че точно до "зебрата" ще осигурят полицейска патрулка, която да регулира движението. Действително, понякога там има полицаи, но това не е всеки ден. Чувстваме се застрашени всеки път, щом тръгнем за парка. А и на връщане от него. В стрес сме. Това не е нормално", категорична е Станчева.

Тя и съкварталците й са единодушни, че трябва да се поставят светофари на опасното място, за да се избегне сериозен инцидент в бъдеще. Опасността от произшествие се засилва още повече от факта, че точно срещу пешеходната пътека има детска градина. И учителките се страхуват да водят децата в парка, въпреки че той е на една крачка, казват аспаруховци.

От общината обаче обясняват, че поставянето на един светофар струва около половин милион лева. Ето защо в тазгодишния бюджет поставянето на такива съоръжения е предвидено за малко места в града. Така жителите на "Аспарухово" ще трябва да почакат поне до догодина.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Maiki-v-stres-ot-opasna-peshehodna-puteka-v-Asparuhovo-268030
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.