Морски геолог: Черно море е било най-големият сладководен резервоар на Земята
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 06.07.2011Коментари ()984
© Varna24.bg
Преди хиляди години Черно море е било най-големия сладководен резервоар на Земята. Това заяви днес във Варна проф. Петко Димитров, морски геолог и океанолог, участник в проведената в Черно море с кораба "Академик" научна експедиция по проблемите на древните брегови линии на Черно море и условията за човешко присъствие.

По неговите думи, осоляването на Черно море може да се приеме като екологична катастрофа защото това е довело до огромни промени в живота на хората, които преди хиляди години са живели край неговите брегове и са се прехранвали от морето и са използвали водите му за напояване. Същото се отнася и до близките до Черно море Каспийско и Аралско море.

Проф. Димитров отговори и на въпроса как всъщност е станало това. Учените приемат, че преди хиляди години, новото на Черно море се е намирало значително по-високо от нивото на световния океан и соленото Средиземно море. След като са започнали процесите на стопяване на ледените шапки, които тогава са заемали обширни територии от Северна Америка и Скандинавския полуостров, нивото на водата в световния океан започва да се повишава и солената вода нахлува в Черно море. По време на експедициите през 2009 и 2011 г., учените със специални сонди са взимали проби от дъното на морето и подводните слоеве. От тях те са извлекли ценни сведения за геоложкия строеж на морето и процесите, които са настъпили преди хиляди години.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Morski-geolog-Cherno-more-e-bilo-nai-golemiyat-sladkovoden-rezervoar-na-Zemyata-268336
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.