Седмица на френската гастрономия започва от днес във Варна | ||||||
| ||||||
"Тогава и възникна тази идея - да се организира седмица на френската гастрономия във Варна", посочи Ангелова и добави, че месец юли не е бил избран случайно, а с цел да съвпадне с националния празник на Франция. Освен световноизвестния готвач Доверн във Варна пристигат още трима негови колеги от Франция, това са Тиери Дапврил е кулинарен директор на гимназията по хотелиерство Жес дьо Форет в Авен-сюр-Елп. Сирил Шамбер е един от управителите на ресторанта "La croisée des saveurs" ("Кръстопът на вкусовете") в Кампиен, Пикардия. Фредерик Гуто е преподавател по кулинарни техники в гимназията в Авен-сюр-Елп. Директорът на Алианс "Франсез" - Варна заяви, че това първо издание на седмицата на кулинарното майсторство във Варна ще почете френската гастрономия, която от 16 ноември 2010 година е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството, а освен това е включена и в кампанията "So French, So Good", лансиран от правителството на Франция, който има за цел варненци и гости на града да опознаят по-добре френската кухня и начин на живот. Ангелова добави, че събитието се организира с подкрепата на Почетното консулство на Република Франция във Варна, което е и редовното честване на националния празник на Франция на 14 юли. Източник: Радио "Фокус" |