Приеха промени за трудовата дейност на моряците
Автор: Екип Varna24.bg 13:09 / 13.07.2011Коментари ()627
© Varna24.bg
Хора с намалена трудоспособност няма да могат да работят на кораби. Това предвиждат промените в Кодекса на труда, които бяха приети на първо четене в парламента. Предлага се за моряците да не е в сила текст от Кодекса на труда, който гласи, че работодатели с повече от 50 работници и служители са длъжни да дават от 4 до 10 на сто от работните места на хора с намалена трудоспособност. Според вносителите трудовата дейност в сектора на водния транспорт е различна за плавателния и бреговия персонал.

Плавателният персонал работи в тежки условия и извършва специфични дейности, създаващи предпоставки за влошаване на здравословното състояние на лица с хронични заболявания. Затова медицинската годност е задължителна не само за ефикасното изпълнение на техните задължения, но и за безопасността на екипажа на кораба като цяло.

Освен промените, внесени от ГЕРБ, депутатите приеха на първо четене и промени, внесени от Министерския съвет. Те предвиждат от четири години на четири години и половина да се увеличи представителността на организациите на работодателите, работниците и на служителите. Веднъж на четири години Министерският съвет провежда процедура за признаване на организациите на работниците и служителите и на работодателите за представителни на национално равнище. Промените предвиждат организациите, признати за представителни преди влизане в сила на закона, да запазят своята представителност до юни 2012 година.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Prieha-promeni-za-trudovata-deinost-na-moryacite-270458
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.