Масово млади фармацевти от Варна търсят работа в чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 17:45 / 13.07.2011Коментари ()1988
© Varna24.bg
Масово млади фармацевти от Варна и региона търсят работа в чужбина. Това каза Рада Пехливанова председател на Съюза на фармацевтите във Варна. Тя коментира, че фармацевтите вече не са оптимисти по отношение на ситуацията в бранша.

Специалистът посочи, че през последните месеци шести фармацевт напуска България, за да работи в чужбина, като тревожната тенденция се наблюдава и при помощник-фармацевтите, които са предимно млади хора. Те се записват, като членове на фармацевтичния съюз, като това членство се признава за легитимно в ЕС и хората заминават да практикуват в чужбина. Освен в ЕС обаче има и вече варненски фармацевти, които работят в САЩ, тъй като след взимане на приравнителния изпит, хората започват много по-добре платена работа там.

В Европа най-много са родните аптекари в Германия и Англия, където заплатата им е няколко пъти по-висока, отколкото в България. Реално в момента във Варна работят около 300 фармацевти, като по думи на Рада Пехливанова преди години пенсионирани аптекари са си предоставяли за ползване лиценза от някой. "Сега колегите са в аптеките и си работят", каза в заключение специалистът.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Masovo-mladi-farmacevti-ot-Varna-tursyat-rabota-v-chuzhbina-270592
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.