Голям интерес на варненци към програмата за Развитие на селските райони
Автор: Екип Varna24.bg 14:12 / 26.07.2011Коментари ()772
© Varna24.bg
Голям е интересът на варненци за кандидатстване по различните мерки към програмата за Развитие на селските райони. Това каза Чавдар Златилов - гл. експерт координатор Областна служба за съвети в земеделието във Варна. Той добави, че различни са интересите на самите земеделски производители по отношение на това, какъв е техния потенциал и капацитет.

Златилов заяви, че по-едрите производители от Варненско се насочват към 121 мярка - модернизация на производството, тъй като там има и техника и основни средства по гарантираните бюджети свързани с говедовъдството и млекопроизводството. Той обясни, че именно там е и най-големият интерес, тъй като производителите трябва да имат предварително средствата, за да кандидатстват предварително по тази мярка, да закупят техниката и след като приключи програмата фонд "Земеделие" им връща съответния процент.

Голям е интереса и към биологичното земеделие, тъй като земеделците могат да бъдат подпомагани по тази мярка. Според агроном Чавдар Златилов жителите на региона търсят възможности и за финансиране и по мярка 112 "Млад фермер", като вече много земеделски производители са се посъветвали със специалистите. Към момента обаче мярката е спряна, заради изчерпване на средствата, като Златилов заяви, че по информация от Министерството на земеделието и храните са били осигурили около 40 млн. евро. и се очаква тя да бъде пусната отново от фонд "Земеделие".

По думи на Чавдар Златилов по 141 мярка, която е насочена основно към по-дребните земеделски производители има също голям интерес и добави, че там средствата са безвъзмездни също като при "Млад фермер", но са по-малко, тъй като по мярка 112 са до 25 000 евро, докато по 141 - преструктуриране на полупазарни стопанства в пазарни са до 7500 евро. По тази мярка Златилов посочи, че е много важно дребните производители да знаят, че графика е бил удължен от 29 юли до края на годината, което дава възможност на земеделските производители да продължат да кандидатстват по тази мярка.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Golyam-interes-na-varnenci-kum-programata-za-Razvitie-na-selskite-raioni-273903
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.