Двама души развиха ботулизъм след консумация на домашно приготвени месни консерви, научи Агенция "Черно море" от д-р Светла Станева, зам.-директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. Това са първите случаи на хранителната зараза за последните 5-6 г., уточни тя. Диагнозата е доказана и по лабораторен път. Пациентите са били хоспитализирани и след успешно лечение са изписани. Домашните консерви са унищожени, за да се предотврати всякакъв риск от епидемично разпространение на заболяването. Ботулизмът е остра зараза от групата на хранителните токсоинфекции, която поразява централната нервна система. Симптомите обикновено включват сухота в устата, затруднено преглъщане, завален до трудно разбираем говор, слабост на мускулите, двойно виждане, повръщане, понякога разстройство.
В по-тежките случаи може да се стигне до пълна парализа. Токсинът засяга и дихателните мускули и може да доведе до смърт вследствие спиране на дишането. Затова при съмнение за отравяне задължително се търси спешна медицинска помощ.
Източник: в. "Черно море" |