Искат етичната комисия на БЛС да се произнесе по случая с отрязаната ръка
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 19.08.2011Коментари ()841
© Varna24.bg
Национална пациентска организация за пореден път призовава Комисията по професионална етика към Български лекарски съюз, с председател проф. Милан Миланов, в най-кратки срокове да излезе с официално становище по случаите с ампутирани крайници след направена коронарография, като:

Посочи конкретните виновници за случаите на Милко Михалев и Манчо Гълъбов, за да могат пострадалите пациенти и техните близки да потърсят съдебна отговорност и адекватни обезщетения; Да предприеме съответните действия за санкциониране на виновниците; Да предприеме действия за ограничаване възникването на подобни случаи в бъдеще.

"Считаме, че е дълг на съсловната организация на лекарите да работи за повишаване престижа на професията и за спазване на законовите изисквания, правилата за добра медицинска практика, както и за добросъвестното и хуманно упражняване на професията. Зачестилите случаи на съмнения за небрежност, неспазване на основни медицински стандарти, довели до сериозни увреждания на здравето, включително и до летален изход, уронват престижа на цялото лекарско съсловие. Смятаме, че именно Комисията по професионална етика към Български лекарски съюз е органът, който на съсловно ниво би следвало да разглежда компетентно и безпристрастно сигналите за нарушения, да се произнася своевременно, както и да налага наказания при установяване на нарушения", казват от Националната пациентска организация.

Оттам призовават Български лекарски съюз своевременно да предприеме необходимите действия, за да се запази доброто име на лекарското съсловие и да се избегне влошаване на качеството на здравеопазването и срив в обществения престиж на най-хуманната и отговорна професия, както и да бъдат защитени интересите на пациентите.



Още по темата: общо новини по темата: 11
26.03.2012 »
23.02.2012 »
22.02.2012 »
22.02.2012 »
21.02.2012 »
22.08.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Iskat-etichnata-komisiya-na-BLS-da-se-proiznese-po-sluchaya-s-otryazanata-ruka-280513
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.