Дечица смениха дома си с приют, заради проблемно семейство
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 02.09.2011Коментари ()955
Две дечица - второкласник и петокласник, се наложи да сменят дома, в който са израснали, с приют заради неблагоразумието на родителите си. Историята на семейството влиза в статистиката на домашното насилие, в което обикновено жертвата е жената, която яде бой от мъжа си. Но колкото и да страдат родителите, истинските потърпевши са децата, които трябва да отидат да живеят с непознати в институция, коментира шефът на отдела "Закрила на детето" Ана Конукова.

Всичко започнало преди години, когато майката и бащата на хлапетата често се карали, а споровете завършвали с побой. Миналата година жената не издържала на кошмара у дома и потърсила помощ. Била настанена за няколко месеца заедно с децата си в кризисния център за жертви на домашно насилие. Колкото и добри съвети да получавала обаче, реалността отново я върнала към мъжа й, тъй като нямала дом, където да отиде, нито могла да си намери работа, заплатата от която да е достатъчна, за да плаща квартира и храна. Завела иск по Закона срещу домашното насилие и съдът отредил побойникът да се въздържа от саморазправи.

Семейството отново заживяло под един покрив, но чашата на търпението преляла преди няколко дни, когато таткото отново почнал да посяга на жената, а тя на свой ред решила да избяга. С децата прекарали една нощ в бензиностанцията, където тя работи, а бащата сигнализирал детския отдел, че майката злоупотребява с алкохол, поради което хлапетата са в риск. На втората нощ жената потърсила убежище в кризисния център, където я подслонили, тъй като я познават, но на следващия ден си тръгнала. Със съдействието на полицията бегълците са издирени. "Единствената мярка, която можем да предприемем, е да се погрижим за сигурността на децата, затова временно са настанени в приют", коментира Конукова.

Перспективите за хлапетата оттук нататък не са никак розови. Ако двамата родители не се помирят и не оставят лошите си навици, децата от временния приют ще трябва да отидат в сиропиталище. Друг вариант е майка им да вземе живота си в ръце и да съумее да осигури квартира, където да се премести с децата си, коментират социалните работници. Те остро критикуват незавършеността на системата за защита в случаи на домашно насилие. Защото дори съдът да отреди наказание за побойника, няма програми, които да му помогнат да преодолее порива си към посегателство. От друга страна, икономическата ситуация не дава шанс на всеки да се отдели и да започне живота си отначало. А от трета страна, във Варна няма достатъчно на брой приемни семейства, които да поемат потърпевшите деца в кризисен момент.

"В регистъра си нямаме нито едни приемни родители, които могат да реагират в такъв случай. А появи ли се ново семейство, в него веднага настаняваме изоставени подрастващи", коментира Ана Конукова. Според нея в бъдеще трябва да се изграждат повече семейни центрове, където да се настаняват по не повече от осем деца, така че въпреки лошата си съдба да отидат на място възможно.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Dechica-smeniha-doma-si-s-priyut-zaradi-problemno-semeistvo-284342
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.