70 на сто от таксиджиите по морето работят по договорка
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 07.09.2011Коментари ()849
© Varna24.bg
Близо 70 на сто от таксиджиите по морето работят на черно, като всъщност возят по договорка с клиента и не издават касови бонове. Това съобщиха от редовни таксиметрови компании по Черноморието, които понасят щети, въпреки че от това лято е в сила въвеждането на пределни цени на таксиметровия превоз.

Най-често този тип нарушения тръгват от летищата, от гарите и автогарите. В предишните години много туристи попадаха в лапите на бакшиши кожодери, които им вземаха за транспорт от летището до близък курорт сума, равна или близка до стойността на самолетния билет. Сега още с пристигането на гарата в Бургас например водачите се приближават и почти в ухото на пътника започват да шепнат цени за транспорт до Слънчев бряг и Поморие, като за разлика от предишни години те предлагат много по-поносими цени. С автобус до курортните места се стига за 5-7 лв., а таксито е 15-20 лв. На стъклото на колата е записана тарифата, на която вози, според определеното от общината, но водачът веднага прави бърза аритметика пред клиента, че с включен таксиметър ще струва поне два пъти повече. Семействата с малки деца дори не се пазарят при тази оферта. За около 5-6 минути се наемат около 10 коли само на устна договорка.

Другата група такси нарушители, които работят само в сивия сектор, се маскират на редовни маршрутки. Много от пътниците дори не разбират, че не са се качили в легитимно превозно средство. Зачестилите проверки по отношение на тяхната изрядност от страна на ДАИ силно е редуцирала броя им, обясняват от автомобилната администрация, за сметка на жълтите таксита, които безпроблемно си осигуряват клиенти по договаряне.

Таксиметров водач от Поморие, при лимит на цената за града от 3 лв. и 4,50 лв. за повикване, е избрал да вози на двойно по-малко пари. Той обаче признава, че поне два-три пъти дневно вози на договорка, защото останалите му колеги правят същото и те с лекота минават пред него при избор от страна на клиента.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/70-na-sto-ot-taksidzhiite-po-moreto-rabotyat-po-dogovorka-285233
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.