Всеки трети без диплома отказва да търси работа
Автор: Екип Varna24.bg 09:01 / 08.09.2011Коментари ()684
Едва всеки трети с основно и по-ниско образование през следващите десет години ще е икономически активен, т.е. ще работи или поне ще търси работа. Сега у нас най-много работят висшистите - коефициентът на заетост при тях е близо 70%. Повечето хора с диплома от ВУЗ смятат, че трябва и си струва да работят. А колкото хората са по-необразовани, толкова се оказват и по-мързеливи. Това показват междинните резултати от пилотен модел за прогнозиране на трудовия пазар у нас. Той е разработен с помощта на английските експерти проф. Робърт Уилсън от университета "Уоруик" и Кенет Уолш и доц. Атанас Атанасов от фирма "Майкростат". Финансирането е от програма "Прогрес" на Европейската комисия и социалното министерство. Целта е да се прогнозира развитието на трудовия пазар след 10 г. и съответно нуждата на икономиката от определени професии и квалификации. Според модела обаче висшистите у нас ще позагубят интереса си към работата и постепенно коефициентът им на заетост ще се изравни със този на среднистите. Доц. Атанасов твърди, че въпреки това броят на неграмотните и необразованите постепенно ще намалява.

До 2020 г. те ще се топят с по 60 000 човека на година. Докато броят на висшистите ще се увеличава с по 20 000. Според националната статистика в момента хората с диплома от ВУЗ съставляват 19,6% от нацията, а със средно образование са 43,4%. Като извадим 81 000, или 1,2% от българите над 7 г., които "никога не са стъпвали в училище", и още 112 778, или 1,5%, които откровено признават, че са неграмотни, всички останали попадат в третата категория - на основното образование. Общо в момента едва 55,5% от нас са икономически активни, но според програмата "Европа 2020" коефициентът трябва да достигне 70%.

За своите прогнози моделът отчита данните в 14 сектора на икономиката, 8 нива на знанията, 7 на уменията, 3 на компетентностите, демографските процеси, миграцията и т.н.

Окончателните резултати от пилотния модел ще са готови през октомври, но и сега е ясно, че има основни сектори в икономиката, които през следващите години ще се развиват с бързи темпове, докато други или ще забавят, или спрат развитието си.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Vseki-treti-bez-diploma-otkazva-da-tursi-rabota-285571
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.