Частници искат да направят път за автомобилите си в защитена зона Казашко
Автор: Екип Varna24.bg 10:39 / 13.09.2011Коментари ()1134
Частни лица искат да укрепват брега и да направят път за автомобилите си в защитена зона Казашко. След разговор с управителя на фирма "Темпо транс" Атанас Митев стана ясно, че друга фирма, с която работи, е взела поръчката от Теодор Герасимов, който е притежател на една от рибарските лодки на мястото. До този момент до брега на езерото в Казашко са извозени 5 камиона строителни материали, които са предназначени за укрепване на брега, обясни самият Герасимов. По негови думи и останалите петима рибари били съгласни със случващото се, защото искали по-лесно да стигат с автомобилите си до лодките.

Според Теодор Герасимов местността Казашко не е защитена зона. Научил това от интернет. Към момента няма разрешително за струпване на строителния материал, но не се притеснява от глоби. Заяви, че очаквал още днес да получи разрешение от РИОСВ - Варна, за което бил подал молба още миналата седмица.

Преди 2 дни жители на Казашко сигнализираха, че местообиталище за птици, заради което зоната е включена в Натура 2000, се превръща в строително бунище. Те се оплакаха, че без разрешение и знание на кметицата на селото Гергана Иванова от четвъртък камиони със строителни материали минават през селото и струпват тухли и пясък край брега, точно до лодкостоянките на рибарите. В резултат на това част от тръстиките, които също са защитени, вече са унищожени. Някои от рибарите обърнаха внимание, че в последните дни вадят умряла риба, а водата край брега е видимо мръсна, с червеникав цвят.

Алена Парфеонова и Зинаида Узунова, които подадоха сигнала за нередност, заявиха, че ще подадат жалба до РИОСВ, за да предизвикат проверка на място и вземане на проби от водата.
Двете защитени местности - Казашко и Мочурището, са от изключителна важност за запазване на птичето богатство в международен план. При годишната миграция на птиците от Северна Европа това е мястото, където те могат да намерят храна и вода.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Chastnici-iskat-da-napravyat-put-za-avtomobilite-si-v-zashtitena-zona-Kazashko-286920
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.