Отказаха свобода на 19-годишен, разследван за двойно убийство
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 13.09.2011Коментари ()901
Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Силистра от края на август, тази година, а с това и постоянния арест на 19 годишния Петър Христов, разследван заедно с други двама силистренци за двойно убийство, извършено през октомври миналата година.

Тогава в необитаемата и полуразрушена сграда на бившето Детско отделение на болницата в Силистра, на ул. "Опълченска" бяха открити телата на двама клошари, както и на още един мъж, с тежки травми по тялото, чийто живот беше спасен от медиците. СМЕ установи по-късно, че причината за смъртта на 61 годишния Сабин Стоянов и на 57 годишния Николай Николов са тежки черепно-мозъчни травми. Пораженията върху тялото на Мамут Яшар бяха квалифицирани от експертите като тежки телесни повреди.

Дни по-късно уличени за тежкото престъпление бяха 19 годишният Петър Христов, 20 годишният Радомир Иванов и 22 годишният Георги Петров. Те са задържани под стража в края на октомври миналата година.

Днес Варненският апелативен съд сподели всички основания на Окръжен съд Силистра за продължаването на ареста на младия силистренец. За близо 10 месеца от началото на разследването са събрани достатъчно доказателства, които водят до обосновано предположение, че Петър е съпричастен към тежкото престъпление. Законът предвижда изключително тежка санкция за такова престъпление - от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна. И тази съдебна инстанция определи като неоснователни твърденията на Петър за влошено здравословно състояние. Той се оплаква от дерматологични проблеми и лошо отношение към него в следствения арест. Съдът обаче посочи, че обвиняемият е бил прегледан от двама здравни специалисти, които са предписали адекватно лечение.
След като не получи нови и сериозни основания за промяна на мярката за неотклонение, въззивната апелативна инстанция потвърди, че в настоящия момент спрямо Петър Христов адекватна и законосъобразна остава най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража". Определението на Апелативния съд във Варна е окончателно.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkazaha-svoboda-na-19-godishen-razsledvan-za-dvoino-ubiistvo-287095
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.