Котки и екзотични животни изместват кучетата като предпочитани домашни любимци
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 16.09.2011Коментари ()1075
©
Котките изместват кучетата като предпочитани домашни любимци в последните 2-3 години. Расте броят и на отглежданите от българите екзотични животни. Такива са наблюденията на ветеринаря д-р Николай Скендерски, според когото видима тенденция на промяна в предпочитанията на българите към домашните им любимци има през последните 2-3 години, съобразно новата икономическа обстановка.

"От няколко години тенденцията е - отглеждането на кучета за домашни любимци намалява и за сметка на това - се увеличават котките. Интересно защо нагласата на стопаните реагира така. Увеличават се екзотичните животни от рода на птиците - породи папагали, например. Това не е случайно, тъй като нещата са свързани с начин на отглеждане, с пространство, с икономическа обосновка и т. н. Изчислено е, че едно голямо куче за целия си живот струва около 10 хиляди лева, ако средно го гледате 10-12 години. Все пак - зависи каква е породата - големите породи живеят по-малко, но изискват по-обемни грижи, малките имат по-дълъг виталитет, но пък отнемат по-малко грижи и т. н. Много са аспектите, свързани с това, от финансова гледна точка, квартири и местообитание и т. н. Например, не можете да вземете едно грамадно куче - кавказка овчарка или българско овчарско куче или пък ротвайлер, и да го сложите в една боксониера, примерно - условията не са подходящи. Тази обстановка е добра за пинчера, той териера или напоследък нашумелия джак ръсел териер - малките, декоративните породи, т. нар. компаньони", каза д-р Скендерски.

По думите му - друга тенденция е увеличаване на екзотичните животни, рядко подчертана в последните 2-3 години. "Гражданите предпочитат папагали, земноводни или рептили. Има любители на костенурки, змии, морски свинчета, хамстери и т. н., в цялата им гама. Пазарът е пъстър, но големите кучета, които преди се използваха основно за охрана и т. н., сега намаляват", каза той.

Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Kotki-i-ekzotichni-zhivotni-izmestvat-kuchetata-kato-predpochitani-domashni-lyubimci-287851
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.