Предприятията във Варна и региона масово замърсяват реките
Автор: Екип Varna24.bg 12:48 / 16.09.2011Коментари ()1468
©
Предприятията във Варна и региона масово са цапали реките и водните басейни през миналата година. Това показва докладът за екологичното състояние на водите във Варненско на Басейнова дирекция за Черноморския регион. Сред сериозните замърсители освен частни фирми са и водни дружества, които не заустват води съвсем в нормата. На север например най-големият замърсител е пречиствателната станция на град Шабла, която излива водите си в едноименното езеро.

С приближаването към Варна и по-интензивното индустриално производство зачестяват и замърсителите. Дори и големите предприятия в региона не щадят много-много природата. Сред по-сериозните замърсители фигурират имената на "Агрополихим", "Девненски захарен завод", "Полимери". Почти 8 пъти е превишил нормата за нитритен азот торовият завод.

От пристанищния терминал "Леспорт" пък в езерото се вливали води както от битовата канализация, така и дъждовна вода, която се замърсява от работните площадки. Контролните органи са констатирали, че водата, която се зауства в езерото и от двата потока, е с превишения на нормите за твърди частици.

Преработвателите на селскостопанска продукция също са сериозна заплаха за екоравновесието в региона, сочи проучването. Птицекланици, развъдник и рибопреработвателно предприятие са малка част от този тип замърсители. Известната варненска фирма "Електа" например е изливала във Варненското езеро вода с двойно съдържание над нормата на неразтворени частици.

Третият тип сериозни замърсители са пречиствателните станции и битовата канализация. Освен шабленската изходният продукт и на пречиствателна станция "Варна", "Аспарухово", "Белослав", "Провадия" и "Ветрино" е бил извън препоръчителните норми по някои от показателите.
Сред "екобедствията" има още и бетонови възли, производители на масла и др.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Predpriyatiyata-vuv-Varna-i-regiona-masovo-zamursyavat-rekite-287919
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.