Безработните варненци оставиха без джобни учениците от града
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 20.09.2011Коментари ()1036
© Varna24.bg
Безработните варненци оставиха без джобни учениците от града, които традиционно заработваха по нещо през летния сезон по курортите. Тази година обаче те не са били никак предпочитана работна ръка от бизнесмените. Едва 185 разрешения за наемане на непълнолетни издала до края на активния сезон местната Инспекция по труда. В други години техният брой е стигал до 1500, коментира началникът на отдел "Безопасност на труда и контролна дейност" Добринка Костова. Тя добави, че според нея причината е именно увеличената безработица и възможността на работодателите да избират между хора със занижени претенции.

Само двама непълнолетни младежи са били открити да работят в комплексите край Варна, без да са назначени на трудов договор. Бизнесмените, дръзнали да ги вземат на работа, отиват направо на съд.

Най-масовото нарушение, които са вършили работодателите през това лято, е наемането без трудов договор или нерегистрирането му в НАП. Планът за проверките това лято е изпълнен на 147%. Първоначално заложените са били 380, а в края на периода регистрираните са 560. При тях са установени 3787 нарушения, от които 2405 за трудовоправни отношения, а останалите са свързани с нарушаване на безопасните условия за труд. За допуснатите нарушения е потърсена административно-наказателна отговорност, като са съставени 548 акта. Най-много те са били в търговията и ресторантьорството.

20 000 лева глоба и 14 000 лева лихва върху нея си издължил тези дни англичанин към Инспекцията по труда. Сериозната лихва му е начислена, защото в продължение на 3 години той отказвал да плати санкцията, която от ведомството му наложили. До глоба се стигнало, след като английският гражданин с българска фирма в сферата на ресторантьорството отказал да съдейства на контролния орган.
Средно на тримесечие в държавната хазна от платени актове за нарушаване на трудовото и осигурителното законодателство влизат по около 200 000 лв., посочи началникът на отдел "Безопасност на труда и контролна дейност" Добринка Костова. Тя побърза да уточни, че най-големите суми обикновено се обжалват и плащането им се бави с месеци, че дори и с години.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Bezrabotnite-varnenci-ostaviha-bez-dzhobni-uchenicite-ot-grada-288967
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.