Създават обществен комитет за единна морска политика на страната
Автор: Екип Varna24.bg 10:25 / 30.09.2011Коментари ()1229
България и Румъния трябва да бъдат отделени от общата европейска политика за развитие на морския бранш. Така смята Петко Русинов, председател на управителния съвет на "Атлантик" АД. Фирмата е сред най-крупните вносители и износители на риба у нас. Русинов добави, че двете страни са се включили по средата на един общ процес на другите европейски държави, където отдавна тече реформа в морската политика. Сега нашата страна и Румъния са принудени да наваксват директивите за оптимизация на морския флот, да режат остарели кораби за скрап, да съкращават риболовните усилия,...а те не са готови за това.

Това ще е и едно от становищата, което ще бъде представено по време на създаването на Обществен комитет за единна морска политика на страната ни. В този обществен комитет ще участват експерти от бизнеса. Създаването му ще бъде обсъдено днес по време на среща на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГФИШ" и министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. В "БГ ФИШ" членуват фирми от цялата страна, които държат 90 процента от пазара на риба у нас.

По време на разговора ще бъде представен и писмен документ с вижданията на "БГФИШ" за развитието на рибния бранш. Той ще включва единната позиция при риболова и преработката на риба.

Идеята за създаването на Обществения комитет е при законодателни инициативи или промени в нормативната уредба да има експертно участие от бизнеса. Освен това е необходимо да се създаде по-тесен диалог между държавните институции и фирмите в този сектор.

Сред въпросите, които ще бъдат обсъдени на срещата, са опазване на ресурса, морската политика и възможностите за растеж в крайбрежните райони. Очаква се след този разговор да бъде изготвена единна позиция на България. Министър Найденов ще я представи пред Европейската Комисия по време на среща на високо равнище в Брюксел през месец октомври.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Suzdavat-obshtestven-komitet-za-edinna-morska-politika-na-stranata-291568
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.