ВСУ с пилотен проект на Центъра за възрастни хора в "Младост"
Автор: Екип Varna24.bg 14:14 / 30.09.2011Коментари ()1372
©
Проектът на Центъра за възрастни хора в район „Младост"
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
150 хиляди евро струва изграждането на Център за възрастни хора в район "Младост", чийто проект студентите на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" подаряват на администрацията на крайморския град. Като пример той илюстрира най-новата инициатива на висшето училище - "Академичен парк 2020", която бе обявена днес от ректора проф. д-р Анна Недялкова, непосредствено преди юбилейните тържества по повод 20-годишнината от създаването на университета и откриването на новата академична година на 3 октомври.

Центърът за възрастни хора не е класически хоспис, в който те постоянно ще живеят, а място за общуване, обясни арх. Ралина Икономова, преподавател във ВСУ "Черноризец Храбър". Според нея намиращите се в непосредствена близост детска градина и основно училище са изключително добра възможност за създаване на нов модел на отношения и приемственост между различните поколения.

Пилотния проект е създаден на принципа на "устойчивата архитектура", която се изучава и практикува от 4 години в университета. Реализира се съвместно с Университета по архитектура във Венеция, районната администрация в "Младост" и Обществен хонд за гражданите на Варна.
Капацитетът на Центъра е за 70 човека, като изграждането му ще се осъществи чрез т.нар. "дарителски фонд", стана ясно още при представянето на варненската инициатива.

"Академичен парк 2020" е нов модел на отношения между науката, образованието и бизнеса, подчерта проф. д.ик.н Анна Недялкова, ректор на ВСУ "Черноризец Храбър". Центърът във варненския район "Младост" е пример само в областта на архитектурата и строителството, но в рамките на инициативата ще реализираме идеи и в останалите 15 професионални направления на университета - икономика, право, психология, сигурност, информационни технологии и т.н., добави тя.

Основно инициативата обединява идеята за хармонизация на висшето образование за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, в рамките на която ще се извършват съвместни изследвания, изграждане на студентски мрежи и реализация на проекти, обясни проф. д-р Теодора Бакърджиева, директор на Технологичен институт в университета. Според нея ролята на университетите ще расте, защото 50% от пазара на труда в Европа е в сектори, базирани на знанието, а само 15 на сто от работните места не изискват притежаване на професионална квалификация.



https://www.varna24.bg/novini/varna/VSU-s-piloten-proekt-na-Centura-za-vuzrastni-hora-v-Mladost-291649
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.