Студенти от ВСУ проектират дом за възрастни хора във Възраждане
Автор: Екип Varna24.bg 16:22 / 09.10.2011Коментари ()1011
Първият в България смесен проект за устойчива архитектура за изграждане на център за възрастни хора във варненския район "Младост" е на приблизителна стойност 150 000 евро. Идеята свързва работата на район "Младост", ВСУ "Черноризец Храбър" и Обществения фонд за гражданите на Варна. Проф. Стефан Терзиев, декан на архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър", представи съвместната разработка вчера. В срещата участваха Йорданка Юнакова, кмет на район "Младост", проф. Масуд Исмайлу, представители на Обществения фонд за гражданите на Варна.

В изграждането на новия дом могат да участват граждани, фирми, организации. Те могат да подпомогнат изграждането със средства. За тях ще се сключват договори, които ще доказват направеното дарение. Участващите в осъществяването на проекта ще могат да следят за прозрачността и ефективното използване на вложенията им. Това е принцип в работата на Обществения фонд и на другите организации, които работят за проекта.

Пилотният план е изработен от студенти от архитектурния факултет на ВСУ "Черноризец Храбър".

Проектът представлява кът за възрастни хора, който ще се намира в квартал "Възраждане" 2. Предвижда се сградата да е разположена на един етаж в S образна форма, а във вътрешно отворено пространство да има площ за отделни зеленчукови и билкови градини, обслужвани от възрастните хора. В закритите помещения ще има кухня, ресторант, басейн, сервизни помещения и офиси. Постройката ще бъде от дърво, покривът - от фотоволтаични панели. При проектирането са изследвани климатичните особености на конкретната територия, за да бъдат използвани максимално природните ресурси на мястото. Изработването на сградата ще бъде възложено на "Тих труд" ЕООД, с което ще се подпомогне развитието на предприятието. Нашата идея е това да е общински център, достъпен за всички граждани, каза Юнакова. С проекта се утвърждава нов модел на дарителство. Общественият фонд предоставя възможност за пряко участие на обществеността в различни дейности. Поредната стъпка в разгръщането на дейността му е изграждането на новия център. "Аз, ти, ние - заедно за добро!" е мотото на кампанията за осъществяването на проекта за устойчива архитектура "Изграждане на център за възрастни хора - район "Младост" - Варна".

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Studenti-ot-VSU-proektirat-dom-za-vuzrastni-hora-vuv-Vuzrazhdane-294149
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.