РЗИ - Варна провери храната на детски заведения в града и областта
Автор: Екип Varna24.bg 14:35 / 10.10.2011Коментари ()863
Информация за извършените проверки от РЗИ - Варна по изпълнение изискванията на Наредба № 6 от 10 август 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения (ДВ бр.65 / 2011 г.) за периода 3.10. - 7.10.2011 год.

Извършени са 19 проверки в хранителни блокове на детски заведения в общините Варна, Суворово и Аврен.
В четири от обектите от съставните общини менюто временно се изготвя без участие на медицинско лице. Във всички проверени детски заведения е въведена в 10 часа подкрепителна закуска, но в три градини в отделни дни е даден зеленчук, вместо плод.

Осигурено е разнообразие, като менюто включва ежедневно продукти от всички групи храни. Но не всеки ден (особено в съставните общини) на децата се предлагат пресни зеленчуци под формата на салати, гарнитури или добавки.
В някои от детските градини в региона не се доставя пълнозърнест хляб, а честотата на консумация на пълнозърнести продукти (жито, макарони, овесени ядки, мюсли или корнфлейкс) не достига препоръчителната.
Най-често се използват пресни сезонни плодове, по-рядко компоти, сокове и нектари. Не се установи наличие на изкуствени оцветители и подсладители. Където има зареждане на натурални плодови сокове, те са 100%, а нектарите отговарят по съдържание на моно- и дизахариди. Наличните в обектите конфитюри и мармалади са с плодово съдържание по-ниско от 60% и количество на въглехидратите около 67%.
Всеки ден менюто включва мляко (прясно и кисело) като напитка или компонент на супи, ястия, десерти. Млякото е с масленост от 1.5% до 3.6%. Айрянът се приготвя без сол.
Най-често месото, което се използва е пиле (цяло, бутчета с кожа, филе без кожа), по-рядко свински бут или телешко месо. При подготовката на месото се премахват кожата, костите и видимите тлъстини. Каймата в повечето обекти е със съотношение телешко към свинско месо 60% към 40% или 75% към 25%, но в някои от по-малките общини градините се снабдяват с кайма, в която преобладава свинското месо. Само на етикетите на каймата, използвана в градините на гр.Варна (на месокомбинат гр.Ловеч) е обявено съдържанието на мазнини до 12.5% и на сол до 1.5%.

Малотрайни колбаси не се предлагат в нито една от проверените детски градини. Рядко в менюто се включват шпеков салам, шунка или пуешко филе. Ползва се също пастет (птичи, свински, детски).
Рибата е само замразена, обичайно филе от пангасиус, по-рядко - хек или скумрия. Риба се предлага всяка седмица във всички обекти, а в някои от седмиците и по два пъти (като основно ястие и като супа).

Достатъчно представени са и бобовите храни 1-2 пъти седмично.

всички проверени градини яйцата са в срок на годност и с изключение на един от обектите - съхранявани при хладилни условия.

В преобладаващия брой детски заведения децата пият трапезна вода (монтирани са диспенсъри или си носят от домовете). Рядко се среща натурална минерална вода и тя е с флуорно съдържание под 1.5 мг/л. Все още в някои от обектите на съставните общини продължава, макар и рядко да се предлагат пържени закуски (мекици) и вафли.

В четири от проверените обекти саламуреното сирене преди използване само се измива, без да се изкисва.
Добавената захар за подслаждане на чай и мляко се влага според установената рецептура. Киселото мляко се предлага без захар, а в някои случаи - с мед.

За допуснатите в обектите нарушения по изискванията на Наредба № 6 са издадени 7 броя предписания.


https://www.varna24.bg/novini/varna/RZI-Varna-proveri-hranata-na-detski-zavedeniya-v-grada-i-oblastta-294453
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.