Онкоболните в Добрич вече няма да ходят за химиотерапия до Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:43 / 11.10.2011Коментари ()2177
© Varna24.bg
Онкоболните в Добрич и областта вече не е необходимо да ходят за химиотерапия във Варна. Това стана възможно с разкритото отделение по "Медицинска онкология" в Многопрофилната болница в Добрич, а днес бе неговото официално откриване. Отделението разполага с десет легла. От него се ползват болни на палеативни грижи, за операция и провеждащи химиотерапия. Отделението има капацитет за разрастване броя на леглата, това съобщи завеждащия отделението д-р Светлана Павлова.

Минимум са 18 онкоболните седмично, според наблюдения на специализирана комисия, които се нуждаят от лекарски грижи, което е доказателство колко е необходимо разкриването на такова отделение в добруджанския град. Това каза доц. Христо Гочев, дългогодишен ръководител на Клиниката по онкология във Варна, който всяка седмица провежда прегледи и в Добрич и с чието съдействие е разработено отделението.

Доц. Гочев обърна внимание на факта, че разпространението на рака на простата в световен мащаб е почти 96%, ракът на гърдата обхваща вече 86% от жените, ракът на дебелото черво - 62%. Стойностите за нашата страна са почти същите отбеляза доц. Гочев и подчерта, че все още има много какво да се прави за здравната култура на гражданите по отношение на добрата информираност и редовния профилактичен преглед. На днешното откриване на отделението присъстваха редица официални лица, като министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, кандидат кметът за Добрич на ПП ГЕРБ Детелина Николова, областният председател на партията Румен Иванов, кандидат кметът за Балчик на ПП ГЕРБ д-р Светомир Михайлов, областният управител на Добрич Желязко Желязков и други.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Onkobolnite-v-Dobrich-veche-nyama-da-hodyat-za-himioterapiya-do-Varna-294804
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.