Увеличават се болните от туберкулоза във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:02 / 20.10.2011Коментари ()1152
©
Болните от туберкулоза се увеличават. За деветмесечието те са толкова, колкото за цялата 2010 г. Това съобщи д-р Петър Генов, управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна.

Тенденцията към увеличаване на заболяемостта е ясна, но тя е резултат и от по-добрата диагностика, бе категоричен той. От една страна, тя се дължи на дейността на общопрактикуващите лекари, които изпращат за изследване всеки със съмнение за жълтата гостенка, от друга - на кампаниите за безплатни прегледи на Министерството на здравеопазването (МЗ). Именно по време на Седмиците на отворени врати се откриват най-много новозаболели, сочи статистиката.

Стационарът на варненския Тубдиспансер, който се намира на спирка "Амонал", бе ремонтиран основно със средства по проект на МЗ, каза още д-р Генов. Обществената поръчка за избор на изпълнител на обекта е проведена в София. Ремонтът на сградата е извършен поетапно в рамките на 2 - 3 месеца. Подменена е дограмата, електрическата и ВиК- инсталация, саниран е и покривът. Ремонтните работи са извършвани, без да се налага спиране на лечебния процес в стационара.

Източник: в. Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Uvelichavat-se-bolnite-ot-tuberkuloza-vuv-Varna-297303
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.