Соларни мини автомобилчета "оживяха" в Техническия
Автор: Екип Varna24.bg 15:16 / 20.10.2011Коментари ()2138
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Приключи Лятната школа за възобновяеми енергийни източници в Техническия университет.

Вторият ден беше посветен на проблемите при използването на възобновяеми енергийни източници в България. В конкурса за сглобяване на PV модели се включиха пет отбора с по трима участници.

Предложен им бе "слънчев" кит (сбор от елементи за сглобяване), от който можеха да се получат 6 варианта на соларен автомобил. "Както се оказа, не само бързината на сглобяване беше решаваща за спечелване на специалната награда - мишка - мини автомобилче. Моделите след това трябваше да "оживеят" и да се задвижат, но тъй като нямаше достатъчно слънчеви лъчи в залата, се наложи да се използва изкуствен източник - голяма лампа", коментираха организаторите.

Крайното класиране, с общо време за сглобяване и "оживяване", е:

I място - отбор "Виктори" - 34 мин. с участници Гергана Костова, Добринка Василева и Фатме Ибрям
II място - отбор "Сън" - 38 мин.
III място - отбор "Слънчева енергия" - 40 мин.

Акцент на втория ден от Лятната школа бяха и лекциите за разпределението на ветровата енергия в България, представена от инж. В. Киряков от варненската асоциация на производителите на екологична енергия и 15 - минутен видео материал за изграждане на ветропарк в планински район.
Ученици от Икономическата гимназия "Иван Богоров", с помощта на своята ръководителка по извънкласна дейност - учителката по физика г-жа Енева, представиха моменти от изграждането на малка фотоволтаична система, предназначена за учебен процес. От няколко години техен консултант е гл.ас. Венелин Павлов - ръководител на Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници при Технически университет - Варна.

В заключителните дискусии на школага бяха разгледани две основни теми - Законът за енергията от ВЕИ, влязъл в сила от м. май 2011г. и алгоритмите за енергийната ефективност на сгради. Нов алгоритъм беше представен от Цвета Жекова от АПЕЕ - Варна. Той беше подробно обсъден с участието на преподаватели от Технически университет - Варна, представители от Институтът по екологична политика и иновации и Асоциацията на производителите на екологична енергия. Взето беше решение да се състави съвместен екип между Общоуниверситетска лаборатория по нови енергийни източници при ТУ и асоциацията, които да изготвят окончателно алгоритъма за енергийната ефективност.
Общата оценка за проведената лятна школа е, че и тази година тя е била организирана и проведена на високо ниво и е била изключително полезна.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Solarni-mini-avtomobilcheta-ozhivyaha-v-Tehnicheskiya-297544
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.