Държавата предлага за продажба дял от "Транзитна търговска зона" - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 04.11.2011Коментари ()851
© Varna24.bg
Снимка Архив
Агенцията за приватизация отново предлага за продажба дялове от свободните зони в Бургас, Пловдив, Свиленград и "Транзитна търговска зона" - Варна. Това съобщиха от Българската фондова борса, през която ще бъде направен търга. Всички дялове ще се продават срещу пари. За други компании, предлагани на централизирания публичен търг, се предвижда и плащане с компенсаторки.

Държавата се опитва за пореден път да продаде свободните зони, чиято приватизация беше заложена като част от антикризисните мерки на правителството. На сегашния търг цената им е значително намалена в сравнение с предишния. Най-много е намалението на "Свободна зона - Свиленград", която се предлага 50% по-евтино, за 5 млн. лв.

Това и единствената зона, от която държавата ще продава 100% дял. За транзитната във Варна и свободната в Пловдив се предлагат по 46% от капитала. Там намалението на цената е с 10% в сравнение с предишния търг, като за тази във Варна приватизационната агенция иска 5.5 млн. лв., а за пловдивската - 3.15 млн. лв. Най-малък дял - 19%, се продават от зоната в Свиленград, като началната им цена е 2.6 млн. лв.

Свободните зони са създадени за търговия и съхранение на всякакви стоки за износ, обработка на необмитени товари, транспорт и разтоварване на предмети, които се внасят транзитно през България, за да бъдат изнесени след това.

Източник: в. "Дневник"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Durzhavata-predlaga-za-prodazhba-dyal-ot-Tranzitna-turgovska-zona-Varna-302101
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.