БЛС - Варна: Проблемът с липсата на направления се преекспонира
Автор: Екип Varna24.bg 10:26 / 09.11.2011Коментари ()873
© Varna24.bg
Проблемът с липсата на направления се преекспонира. Това каза д-р Светлин Митев, председател на варненската колегия на БЛС във връзка с поисканите промени от организацията в посока оптимизиране на работата на болниците и доболничната помощ.

Проверка в РЗКО - Варна е показала, че за тази година при трима или четирима лекари на тримесечие се регистрира надвишаване на стандарта. Според Светлин Митев - потокът от направления се регулира добре, предвид заложените показатели.

"Има разход на направления, които са излишни, произтичащи не от нуждата на пациенти, а от други нужди по наблюдение на конкретни болни. Трябва да се промени логиката, по която се дават тази направления", каза още Светлин Митев. Според него - трябва да се промени и цената на направленията, защото някой от тях са неоправдано ниски и това не мотивира изпълнителите на специализирана помощ.

"Промените биха могли да се случат при един добър диалог и желание от двете страни. Често се случва да има добри предложения от лекарския съюз, но касата ги отхвърля и продължава по стария ред", коментира Митев. Той очаква преговорите с касата скоро да започнат по-ефективно, защото времето напредва и трябва през новата година да се работи с по-добри правила. По отношение на първичната помощ д-р Светлин Митев посочи, че има дефицит на достатъчно финансиране. "От друга страна винаги има икономии, защото се залагат фалшиви обеми", каза още Митев.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/BLS-Varna-Problemut-s-lipsata-na-napravleniya-se-preeksponira-303241
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.