Във Варна информират за ракови образувания, от които почина и Стийв Джобс
Автор: Екип Varna24.bg 11:00 / 09.11.2011Коментари ()854
В навечерието на Световния ден на нервоендокринните тумори (НЕТ), във Варна ще се проведе информационна кампания относно раковите образувания, наречени невроендокринни тумори (НЕТ) и нуждата от навременното им откриване, диагностициране и лечение.

В УМБАЛ "Света Марина" от 11:30 ч. информация за заболяването и Световната кампания ще предостави доц. Димитър Калев, Началник Клиника по медицинска онкология. На същия ден студенти от Асоциацията на студентите по медицина ще раздават информационни брошури за Световния ден и НЕТ, заедно със специални значки за съпричастност в УМБАЛ "Света Марина", Медицински център Младост Варна и ДКЦ 4, бул. "Цар Освободител" 100.

Целта на кампанията е за втора поредна година да предупреди гражданите за съществуването на нервоендокринните тумори, които се развиват в различен вид раково заболяване чрез клетки от ендокринната система и са трудно разпознавани все още в цял свят. Над 50% от пациентите с невроендокринен тумор (НЕТ) са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани от погрешно заболяване за среден период от три до седем години. Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели участва в глобална информационна кампания, която обединява пациентски организации от Австралия, България, Великобритания, Германия, Канада, Норвегия, САЩ, Франция Холандия, Швеция, в усилията им да сигнализират за болестта.

Най-скорошният тъжен пример е Стийв Джобс, който макар и един от най-влиятелните хора в света, не успя да се пребори с невроендокринния тумор, поразил го като рак на панкреаса. За първи път той открито говори за заболяването си през едва през 2004 г. в имейл до служителите си, когато отива на първата операция. Чак през 2009 г. минава и през трансплантация на черен дроб, което обявява на пресконференция в подкрепа на стимулиране на даряването на органи за трансплантация.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-informirat-za-rakovi-obrazuvaniya-ot-koito-pochina-i-Stiiv-Dzhobs-303260
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.