Скоро: По-високи присъди за лекарски грешки
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 23.11.2011Коментари ()583
© Varna24.bg
По-високи присъди за лекарски грешки ще може да налага скоро съдът. Това ще стане възможно, след като Върховният касационен съд изготви тълкувателно решение по казуса дали докторите са длъжностни лица. Въпросът е изпратен до върховните магистрати от главния прокурор Борис Велчев.

В искането си обвинител номер едно настоява да се отговори на въпроса дали лекарите у нас могат да бъдат подвеждани под отговорност за подкуп и други престъпления по служба. Според сега действащия Наказателен кодекс лекарските грешки са включени в два текста - чл. 123 и 134. Наказанията по тях обаче предвиждат твърде леки наказания. За причиняване на смърт по непредпазливост най-често лекарите получават условни присъди. Това е така, защото съдебният състав приема, че медиците са опитали да спасят пострадалия. За причинена в болница тежка телесна повреда пък наказанията често са само парични глоби в размер на 5000 лева.

Ако обаче лекарите бъдат признати за длъжностни лица, извършените от тях престъпления спрямо пациенти ще могат да се наказват с присъди до 8 или 10 години затвор.

Завишените санкции ще могат да се прилагат, защото грешките на докторите вече ще се признават за престъпления по служба и ще се наказват по други текстове от Наказателния кодекс, обясниха юристи.

Освен за причиняване на смърт на пациенти след тълкувателното решение на висшите магистрати лекарите ще могат да отговарят пред закона и за получаване на рушвети. В питането си до ВКС главният прокурор заявява, че в момента съдилищата у нас не приемат еднозначно делата срещу доктори с подкуп.

Според част от тях приемат, че след като лекарите не са длъжностни лица, получаването на подаръци или пари под масата не е подкуп по смисъла на закона. Друга част от съдилищата приемат, че основната трудова дейност на лекарите е по лечение на болните и системно наблюдение на тяхното здраве. Изхождайки от длъжностните характеристики на професията лекар, които определят професионалното поведение и извършваните от него действия, тези съдилища приемат, че лекарят е длъжностно лице, което може да носи отговорност за получаване на подкуп, пише още Велчев.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Skoro-Po-visoki-prisudi-za-lekarski-greshki-307029
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.