Сезон 2011 по Черноморието по-добър от предходния
Автор: Екип Varna24.bg 12:47 / 24.11.2011Коментари ()539
© Varna24.bg
Сезон 2011 е по-добър, като брой туристи и брой нощувки в сравнение със сезон 2010 г. Това каза доц. Стоян Маринов член на УС на Варненската туристическа камара. Той обясни, че са се оправдали очакванията на бранша и доказателство за това са резултатите от тази година.

"Моите констатации са, че достигахме предкризисната 2008 г. като бройка на туристи и като приходи", коментира още специалистът и добави, че ръстът на туристопотока е в рамките на 6-7%, а на печалбата е строго индивидуално. На първо място и тази година са германските туристи по брой посетители, следвани плътно от руските туристи. След тях са румънците, които са почти изравнени с британците, като след тях идват гостите от Скандинавските страни, Холандия, Полша, която също вече има сериозен дял по българското Черноморие. Маринов добави, че тази година се наблюдава и лек ръст на гостите от Чехия и Словакия.

По думите му повечето хотелиери въпреки нарастването на цените и повишаване себестойността на продукта са доволни от сезона. По отношение на случаите с натровени деца по Черноморието Маринов заяви, че несъмнено това са изключително неприятни инциденти, които обаче се случват и в други държави, визирайки Турция.

Стоян Маринов посочи, че случващото се в Гърция трудно би могло да се използва в полза на България. Той коментира, че кризата, колкото и тежка да е тя едва ли ще навреди чак толкова на южната ни съседка. По думите му нещата там отиват към политическо нормализиране. Освен това Маринов посочи, че на Гърция са отпуснати доста заеми и може да се очаква, че западноевропейските туроператори, които са обвързани с финансовите институции ще направят всичко възможно да насочват свои туристи към южната ни съседка с оглед реализиране на приходи. Като доказателство за това са и сега течащите туристически изложения в Германия, където впечатление прави, че големите туристически концерни правят опити да насочват клиентите си именно към тази дестинация.

"Не трябва да подценяваме Гърция, защото там има много сериозни интереси", категоричен бе Стоян Маринов. Той добави, че така например заведенията в Кавала си работят много добре и ако се изключи ситуацията в Атина, в останалата част на Гърция положението въобще не е толкова напрегнато.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Sezon-2011-po-Chernomorieto-po-dobur-ot-predhodniya-307457
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.