ЕК подкрепи борбата срещу насилието над жени
Автор: Екип Varna24.bg 11:39 / 26.11.2011Коментари ()839
©
Една на всеки три жени е била подложена на някакъв вид насилие през живота си. Независимо дали става въпрос за физически или психически тормоз или за сексуално насилие, статистиката показва, че най.често жертвите са жени, предава кореспондентът на ТВ "Европа" Маргарита Ралчева. Затова на Международния ден за премахването на насилието срещу жените върховният представител на ЕС Катрин Аштън, комисарят по развитието Андрис Пиебалгс и Сесилия Малстрьом, комисар по вътрешните работи излязоха със съвместно изявление.

В него те призовават за още по-строги мерки срещу насилниците на жени и за постоянно подобряване на законодателството в подкрепа на нежния пол. В декларацията се посочва, че всяка година милиони момичета и жени стават жертви на трафика на хора. Те са използвани както в сексиндустрията, така и в домашни условия, където често малтретирани, принуждавани да сключват насилствен брак или да бъдат майки без право на избор. За съжаление тази форма се прилага не само в страните от Третия свят, но и спрямо стотици хиляди жени в рамките на ЕС.

В обръщението си към медиите висшите европейски чиновници изтъкват мерките, които е предприела Европейската комисия срещу трафика на хора и нарушаването на човешките права на жените. Освен това посочват, че са изключително вдъхновени от ролята на жените в арабските бунтове и че е добре, ако тези жени останат в центъра на промените, които ще последват.

Като принос е изтъкнат и фактът, че от следващата година ще заработи програмата за борба със сексуалното насилие в Демократична република Конго.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/EK-podkrepi-borbata-sreshtu-nasilieto-nad-zheni-308012
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.