Баровци броят по 60 000 лв. за гимназия
Автор: Екип Varna24.bg 10:45 / 05.12.2011Коментари ()1017
© Impact Press Group
Богаташи заделят около 60 000 лв., за да пратят децата си да учат в пансионни училища зад граница и така да ги предпазят от лошите навици, към които могат да привикнат в нашите частни школа. Това съобщи Ирина Христова, шеф на фирмата посредник за следване в чужбина "Интеграл". "Заможните родители изпращат децата си да учат в пансиони най-вече за да получат добро възпитание, да растат в друга среда, да се научат на ред и дисциплина", коментира Ирина Христова. Тя посочи как обучението в пансиони включва развитието на хобитата и талантите на децата и затегнат контрол от страна на учителите. Така децата изпъкват сред съучениците си със своите способности и качества, за разлика от нашите частни училища, в които те масово парадират със скъпи вещи и финансов статус.

Разказа още как нашите бизнесмени, които нямат време да контролират децата си, доста се притеснявали за това как хлапето им прекарва свободното си време след училище. Пренаситени с пари и свободно време, немалка част от заможните ученици посягат към наркотици, което е и най-големият страх за родителите.

"Възпитанието и редът са най-важните за едно училище, а за образование пари не жаля", коментира Георги Вълчев, посетител на изложението на най-елитните частни средни училища, което се проведе през уикенда. Той планира да изпрати дъщеря си на езикова ваканция през лятото, като е готов да изтегли и кредит, за да покрие разходите. ,,Ако събера достатъчно пари, ще я пратя след година-две и в частно училище навън", добави таткото.

Летните езикови ваканции в Лондон излизат около 260 лири. Родителите често тръгвали да учат език заедно с детето си, като за тях таксата е около 420 лири на седмица.

Посетителите на изложението за най-елитните и скъпи гимназии по света видяха представителите на 30 престижни школа с пансиони в Англия, Германи и Швейцария представиха програмите си на майки и татковци. За изпратят детето си да учи на Острова, заможни родители заделят по 25 000 паунда. В Швейцария таксата варира в диапазона между 53 000 и 93 000 швейцарски франка. По-тънко излиза обучението в Германия, където се плаща 30 000 евро. Таксите включват обучението и пълния престой без джобните.

По-голямата част от посетителите бяха между 15 и 18 години, коментираха организаторите.

"Тези деца искат да изкарат само последните години от средното си обучение навън, за да получат международно призната диплома, с която направо да бъдат приети в престижен университет", отбелязаха от "Интеграл".

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Barovci-broyat-po-60-000-lv-za-gimnaziya-310326
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.