КАТ забавили митрополит Кирил за тузарския номер 8008
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 08.12.2011Коментари ()1653
© Impact Press Group
Ако на Никулден миряните от Варна не са слушали литургията, за това си има основателна причина. Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил избра този ден, за да дефилира пред паството с луксозен автомобил като този на Обама. Возилото разпали нездравия интерес на варненци и стана обект на спорове между автоспециалистите.

Чисто новият премиерен автомобил "Линкълн MKZ хибрид" на митрополит Кирил всъщност е скромна кола за ранга на светиня му. Това коментираха автоспециалисти, след като разгледаха лимузината в центъра на Варна навръх Никулден. "У нас има далеч по-тузарски возила, чиято цена десетократно надхвърля тази на американската лимузина", твърдяха вещи в бранша.

Всъщност автомобилът пристигна във Варна преди месец и за първи път бе видян на 20 ноември на храмовия празник в манастира "Св. Константин и Елена" на едноименния курорт. Тогава обаче лъскавата лимузина беше още с американски регистрационни номера. Оказа се, че е имало известни проблеми при регистрацията в КАТ-Варна. Причината била в това, че във фактурата на хибрида на "Линкълн" бил записан един номер на рамата, а нашите техници открили друг. След кореспонденция с американските производители обаче станало ясно, че новият номер е защитен. След като US експертите посочили точното му място, той бил открит и потвърден и от нашите специалисти. Едва тогава в КАТ издали и табелата с В8008РТ.

Според вътрешна информация от Варненската митрополия колата не е купувана с църковни пари. Тя само е предоставена на Негово високопреосвещенство за ползване. Това потвърди навръх Никулден и самият митрополит Кирил, като отбеляза, че местна автомобилна фирма я купила специално за него. Преди това той при различни поводи е давал да се разбере, че другият автомобил, който ползва, харчи прекалено много гориво. Затова бил сюрпризиран приятно от новия икономичен хибрид на "Линкълн".

Това е най-луксозният модел на фирмата, произвеждан до момента. Предполага се, че може би е и първата внесена не само у нас, но и в Европа кола от този модел. Тя е от ограничена серия с базова цена от 755 в САЩ. Според последните данни обаче продажбите на лимузината в САЩ започнали преди два месеца от 000, като с екстрите цената нараства още.

Сред стандартните екстри на "Линкълн MKZ хибрид" са облицовка на таблото и вратите с полирано дърво, отопляване и охлаждане на предните седалки, както и специално обработена мека кожа за тапицерията. Луксозният седан се задвижва от 2,5-литров бензинов двигател и малък електромотор, които имат обща мощност от 191 к.с. Бензиновият 4-тактов двигател е с т.нар. цикъл на Аткинсън. Това означава, че работи с различна продължителност на всеки един от тактовете, което позволява по-пълно изгаряне на горивото. Това прави автомобила наистина много икономичен. Благодарение на хибридното си задвижване се задоволява с 5,8 л на 100 км. Линкълн MKZ хибрид може да се придвижва и само на ток, като достига скорост от 75 км/ч.

Луксозният хибрид заменя "Пежо 508", на което митрополит Кирил се возеше досега. Той винаги е казвал, че е много недоволен от големите разходи по поддръжката му. Запознати твърдят, че именно затова светиня му е ползвал по-често икономичната "Тойота Корола".

Самият ползвател на американското чудо вчера освещаваше нов храм в село Страшимировци, община Белослав, и не бе открит за коментари.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 13
31.08.2012 »
09.07.2012 »
21.12.2011 »
21.12.2011 »
19.12.2011 »
12.12.2011 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/KAT-zabavili-mitropolit-Kiril-za-tuzarskiya-nomer-8008-311342
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.